Mașini-capcană și confuzia creată în urma atentatului care a dus la moartea Daryiei Dugina: Un flashback al Rusiei anilor '90
24 August 2022, 12:15 (actualizat 24 August 2022, 13:10)
(actualizat 24 August 2022, 13:10) | Știrile TVR

Moartea lui Darya Dugina, fiica ultranaționalistului rus Alexander Dugin, este, la prima vedere, un flashback în Rusia anilor 1990, când gangsterii își rezolvau problemel cu banii cu crime și mașini-capcană, care explodau la comandă.

Dugin este o creație a aceluiași deceniu. A ieșit din politica marginală, mai ales ca membru fondator al Partidului Național Bolșevic, provocatori politici care combinau simbolismul comunist și fascist cu o doză abundentă de sentiment anti-occidental. Există opinii diferite cu privire la relația sa cu președintele rus Vladimir Putin acum, deși învățăturile ultranaționalistului erau în concordanță cu expansionismul lui Putin, iar Dugin este un susținător feroce al războiului Rusiei în Ucraina, relatează CNN.

Dar Rusia de astăzi este un loc foarte diferit de gangsterismul din anii 1990. Ascensiunea lui Putin, în ajunul Anului Nou 1999, a inaugurat un nou contract social: Rusia va vedea încetarea anarhiei penale și, în schimb, rușii au acceptat o formă de guvernare autoritară. Bandiții nu mai conduceau Rusia – au preluat-o serviciile de securitate ale lui Putin. Asta nu însemna că asasinatele nu mai erau o trăsătură a peisajului politic al Rusiei: doar că acestea au fost de obicei efectuate împotriva celor care contestau autoritatea lui Putin.

Indiferent de cine se află în spatele axploziei mașinii-capcană sau dacă Dugina ori tatăl ei au fost ținta reală, atentatul ar putea marca o schimbare în tiparul crimelor politice din Rusia din zilele noastre.

Decenii de morți suspecte

De-a lungul celor două decenii de guvernare a lui Putin, mulți dintre cei mai importanți oponenți ai săi au avut parte de morți violente.

Unul dintre primele astfel de cazuri a fost uciderea jurnalistei de investigație Anna Politkovskaya. Ea a fost împușcată mortal în casa scărilor blocului ei, de ziua lui Putin. Au urmat arestări și condamnări, dar colegii ei insistă în continuare că cei responsabili de crimă nu au fost niciodată aduși în fața justiției.

Apoi a fost otrăvirea lui Alexander Litvinenko, un fost agent al Serviciului Federal de Securitate (FSB), care devenise un critic proeminent al lui Putin. Litvinenko a murit în 2006, după ce în ceaiul său a fost pus poloniu-216, extrem de radioactiv. Într-o declarație pe patul de moarte, Litvinenko l-a învinuit pe Putin. Curtea Europeană a Drepturilor Omului și o anchetă britanică au sus'inut că agenții ruși au administrat otrava fatală.

Societatea rusă a fost zguduită în 2015 de asasinarea politicianului Boris Nemțov. Personajul politic, un critic deschis al implicării lui Putin în războiul din regiunea Donbas a Ucrainei, a fost împușcat în fața Kremlinului.

Lista continuă. Alexey Navalny, care în multe privințe a moștenit mantaua de lider al opoziției de la Nemțov, se află în prezent într-o colonie penală rusă. A supraviețuit otrăvirii cu Novichok, lucru pentru care dă vina pe serviciile de securitate ale Rusiei.

Atentatul cu mașina-capcană care a ucis-o pe Dugina are o asemănare ”confuză”, remarcă CNN, cu uciderea unui întreg șir de lideri separatiști pro-ruși din regiunea Donbas, în anii care au precedat invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, la începutul acestui an.

În multe dintre aceste cazuri, cum ar fi atentatul la cafenea, care l-a ucis pe liderul separatist de la Donețk, Alexander Zakharchenko, oficialii ruși au pus asasinatele pe seama spionilor sau sabotorilor ucraineni. Mulți observatori, totuși, au bănuit că acele crime au fost, la fel de probabil, executate de serviciile de securitate ruse, care au scăpat de liderii separatiști supărați, care erau prea greu de controlat.

O altă posibilă explicație ar putea fi că asasinatele au fost de fapt legate de dispute de afaceri care fuseseră soluționate în mod clasic al gangsterilor.

Deși nu știm cine s-a aflat în spatele acestui atac, ceea ce este sigur este că guvernul rus va găsi o modalitate de a-l valorifica.

Kremlinul a profitat deja de uciderea lui Dugina, pentru a da vina pe un inamic extern, Ucraina. FSB susținând luni că a soluționat cazul Dugina și acuzând serviciile speciale ucrainene de implicare, a informat presa de stat.

Ucraina a negat orice implicare în uciderea lui Dugina, considerând că afirmațiile FSB sunt ficțiune.