MAE: Cetățean român, angajat al unei companii de securitate private, în custodia autorităților libiene
14 Aprilie 2023, 21:20 (actualizat 14 Aprilie 2023, 21:27)
(actualizat 14 Aprilie 2023, 21:27) | Știrile TVR

Un cetățean român se află în custodia autorităților libiene, confirmă vineri seară Ministerul român al Afacerilor Externe. Este vorba despre un angajat al unei companii de securitate private, care asigură protecția personalului misiunii Uniunii Europene de asistență la frontieră - EUBAM. Inițial, potrivit unor surse, existau temeri că românul ar fi fost răpit.

MAE precizează că, din dispoziția ministrului afacerilor externe, Bogdan Aurescu, au fost dispuse în regim de urgență măsuri specifice, în cooperare cu instituțiile partenere, pentru soluționarea rapidă a situației cetățeanului român aflat în custodia autorităților libiene, de îndată ce situația acestuia a fost cunoscută de autoritățile române.

MAE menționează că, în conformitate cu datele obținute prin intermediul Ambasadei României în Libia (relocată în Tunisia) și al conducerii misiunii EUBAM (EU Border Assistance Mission) din Libia, în serviciul căreia se află cetățeanul român ca angajat al unei companii de securitate private ce asigură protecția personalului misiunii EUBAM, nu este răpit, ci se află în custodia autorităților libiene.

MAE precizează că Ambasada României în Libia (relocată la Tunis) se află în contact permanent cu autoritățile libiene, precum și cu reprezentanții misiunii EUBAM și Delegația UE la Tripoli și efectuează toate demersurile necesare pentru clarificarea situației cetățeanului român și pentru eliberarea sa.

MAE reamintește că, în conformitate cu Alerta de călătorie în vigoare pentru Libia (https://www.mae.ro/travel-alerts/2897), se recomandă cu fermitate cetăţenilor români să evite orice fel de călătorie în Libia, iar celor care se află încă pe teritoriul libian să părăsească imediat această ţară.