MAE: Invocarea de către Rusia a scutului antirachetă de la Deveselu în contextul acordului INF – complet irelevantă

Ministerul Afacerilor Externe
Ministerul Afacerilor Externe
25 octombrie 2018, 17:44

„În plus, poziţia MAE cu privire la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice (NATO BMD), din care facilitatea de la Deveselu este parte integrantă, nu s-a modificat”, se arată în document.

Totodată, ministerul aminteşte că a precizat „în nenumărate rânduri că întreg conceptul scutului antirachetă al NATO are un caracter pur defensiv şi reprezintă o acţiune proporţională cu ameninţările actuale, care respectă toate angajamentele internaţionale”.

„Federaţia Rusă a primit toate asigurările şi explicaţiile necesare atât din partea României, cât şi din partea NATO în acest sens”, evidenţiază MAE.

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat miercuri că „principala problemă este ce vor face Statele Unite în cazul retragerii din Tratatul INF”.

„Dacă amplasează rachete în Europa, evident că va trebui să răspundem simetric”, a spus liderul de la Kremlin.

Ţările europene care acceptă amplasarea pe teritoriul lor de rachete strategice americane „vor trebui să înţeleagă că se găsesc pe un teritoriu sub ameninţarea unei eventuale riposte”, a insistat preşedintele rus, adăugând că speră să abordeze subiectul cu preşedintele Donald Trump, cu ocazia întâlniri lor de la Paris, din 11 noiembrie.

Preşedintele american, Donald Trump, a anunţat sâmbătă intenţia SUA de a se retrage din Tratatul INF, acuzând Rusia de încălcarea repetată, în decurs de mai mulţi ani, a prevederilor documentului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite