Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a discutat cu omologul german despre aderarea României la spaţiul Schengen
12 Mai 2023, 21:42 (actualizat 12 Mai 2023, 22:57)
(actualizat 12 Mai 2023, 22:57) | Știrile TVR

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a avut vineri o întrevedere cu omologul său din Republica Federală Germania, Annalena Baerbock, în marja reuniunii Gymnich de la Stockholm, discuţiile vizând atât oportunităţile de consolidare a relaţiilor bilaterale cu caracter strategic, cât şi subiectele de actualitate de pe agenda europeană, inclusiv războiul de agresiune al Rusiei în Ucraina.

Potrivit unui comunicat transmis de MAE, cei doi oficiali au discutat despre subiectul aderării României la spaţiul Schengen, ministrul Aurescu prezentând detaliat stadiul demersurilor părţii române.

"Ministrul german de externe a reconfirmat, în mod ferm, sprijinul puternic al Germaniei pentru aderarea României cât mai curând, precizând, printre altele, că discuţiile interne din ţara sa privind gestionarea frontierelor interne Schengen cu alte state membre nu afectează în niciun fel poziţia menţionată a Berlinului", se arată în comunicat.

De asemenea, a fost discutată situaţia coridoarelor de solidaritate ale UE, respectiv a negocierilor privind prelungirea Black Sea Grain Initiative, ambii miniştri exprimând speranţa că aceasta din urmă va fi realizată.

În egală măsură, în contextul recentei stabiliri - în urma acordului politic obţinut la CAE din 24 aprilie - a regimului de sancţiuni UE pentru contracararea acţiunilor de destabilizare la adresa Republicii Moldova şi a ordinii sale constituţionale, iniţiativă lansată de ministrul Bogdan Aurescu la CAE din 20 februarie, şeful diplomaţiei române a solicitat sprijinul Germaniei pentru implementarea rapidă a măsurilor privind listarea primului lot de persoane sub acest regim. Ministrul german de externe a confirmat sprijinul deplin al ţării sale pentru acest demers, menţionează MAE.