MAE: Un reprezentant al ambasadei României la Kabul a murit într-un atac terorist, iar altul este grav rănit

3 septembrie 2019, 19:57

16 morți și 120 de răniți  este bilanțul atentatului cu mașina-capcană revendicat de talibani. Ținta a fost o tabără locuită de străini. Peste 400 de cetățeni străini au fost salvați și transferați într-un loc sigur de poliția afgană.

„În cursul nopţii de 2 spre 3 septembrie, în cadrul campusului în care îşi desfăşoară activitatea Ambasada României la Kabul a avut loc un atac terorist îndreptat împotriva cetăţenilor străini. În urma atacului, un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a decedat, iar altul a fost grav rănit”, se precizează într-un comunicat al MAE.

Românul care a decedat este un diplomat în vârstă de 43 de ani din echipa de securitate a ambasadei, iar ministrul de Externe afirmă că el a murit apărându-şi colegii. Ramona Mănescu mai spune că atacul talibanilor a durat câteva ore. Românul rănit se află într-un spital la o bază militară aliată, este stabil şi când va putea fi transportat, va fi adus acasă.

Şeful misiunii diplomatice a Românei şi şeful echipei de pază din ambasada noastră au fost evacuaţi într-o bază militară din apropiere şi sunt în afara oricărui pericol.

Ministrul de Externe a declarat la un post tv că  Ambasada României la Kabul a fost ţinta atacului: „Din păcate, a fost ţintită ambasada, misiunea României acolo. Atacul a început aseară. A fost un atac susţinut, cu maşini capcană, cu ‘tot tacâmul’, aşa cum sunt obişnuiţi teroriştii talibani să acţioneze.”

Reprezentantul Ambasadei României la Kabul rămâne în contact cu Centrala Ministerului Afacerilor Externe şi cu toate autorităţile competente în vederea repatrierii trupului neînsufleţit, precum şi a transferului, în condiţii de siguranţă, a cetăţeanului român rănit.

Ministerul Afacerilor Externe condamnă în termenii cei mai fermi atacul terorist şi reiterează sprijinul României în lupta împotriva terorismului, în toate formele sale de manifestare, se mai arată în comunicat.

După explozia mașinii, cinci atacatori au deschis focul asupra forțelor de securitate, dar au fost uciși.

Sângerosul atac a avut loc pe fondul declarațiilor tot mai optimiste ale autorităților despre posibilul acord de pace cu talibanii.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, marţi, un mesaj de condoleanţe familiei reprezentantului misiunii diplomatice a României decedat și a condamnat atacul  în care a fost rănit grav un alt cetăţean român: „Condamn cu fermitate atacul terorist laş care, din păcate, a pus capăt vieţii unui cetăţean român şi a rănit grav un alt cetăţean român din cadrul Ambasadei României la Kabul. Transmit condoleanţe familiei îndoliate şi urez însănătoşire grabnică cetăţeanului român rănit în acelaşi atentat. Reiterez angajamentul nostru profund pentru combaterea terorismului la nivel internaţional”.

Și premierul Viorica Dăncilă a condamnat marţi seara atacul terorist: „Condamn ferm atacul terorist sângeros din Afganistan, în urma căruia un reprezentant al misiunii diplomatice a României la Kabul a murit, iar altul a fost rănit. Acest act de o cumplită cruzime în care au fost ucişi mai mulţi cetăţeni străini şi peste 100 de persoane au fost rănite nu ne clatină determinarea şi nu ne abate de la angajamentul nostru, alături de partenerii internaţionali, în lupta împotriva terorismului”, a scris premierul pe pagina sa de Facebook.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite