Magistraţii aleşi în CSM şi-au preluat mandatele. La ședință a participat și preşedintele Klaus Iohannis: Luaţi atitudine când independenţa justiţiei e periclitată prin încercări de imixtiuni politice

CSM - Consiliul Superior al Magistraturii
CSM - Consiliul Superior al Magistraturii
5 ianuarie 2023, 13:57

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că societatea aşteaptă „transparenţă, integritate şi profesionalism” de la membrii sistemului judiciar şi i-a încurajat pe magistraţi să ia atitudine atunci când independenţa justiţiei e pusă în pericol „prin încercări de imixtiuni politice”.

„Pachetul legilor justiţiei asigură acum un cadru clar, pentru ca sistemul judiciar să funcţioneze în parametri optimi şi să vă sprijine în activitatea pe care o desfăşuraţi. Nu trebuie să uităm că reforma în domeniul judiciar s-a realizat şi cu sprijinul societăţii civile. Modernizarea şi creşterea calităţii actului de justiţie nu ar fi fost posibile fără implicarea acesteia, fără cetăţeni care să ceară constant standarde mai înalte, o funcţionare mai bună a sistemului sau care să nu ezite să atragă atenţia când au sesizat derapaje. Ca orice lege, şi aceste legi sunt perfectibile. Ele trebuie să ţină pasul cu realitatea socială şi să răspundă nevoilor societăţii. Am încredere că vă veţi implica activ în modernizarea sistemului judiciar, printr-un dialog constant şi o cooperare loială cu celelalte instituţii ale statului. Vă încurajez să luaţi atitudine de fiecare dată când independenţa justiţiei este pusă în pericol prin încercări de imixtiuni politice”, a afirmat Iohannis, la şedinţa de constituire a Consiliului Superior al Magistraturii.

Şeful statului a menţionat că printre ‘caracteristicile performanţei în protejarea binelui public’ se numără deschiderea faţă de societate, preocuparea constantă faţă de problemele sistemice transmise de justiţiabili, de magistraţi sau de ceilalţi actori care contribuie la înfăptuirea actului de justiţie, absenţa oricăror influenţe politice şi o atitudine proactivă.

„Reuşita activităţii dumneavoastră şi un răspuns prompt şi adecvat la problemele sistemului judiciar depind şi de capacitatea de a prelua aceste semnale venite dinspre societate sau dinspre profesioniştii dreptului. Începeţi mandatul cu o listă întreagă de provocări cu care se confruntă sistemul judiciar. Poate cea mai importantă este cea a resurselor umane, cu implicaţii directe asupra celerităţii şi a calităţii actului de justiţie. Dumneavoastră vă revine sarcina gestionării rapide şi echilibrate a carierei judecătorilor şi a procurorilor, pentru a evita o criză a sistemului judiciar. Societatea aşteaptă transparenţă, integritate şi profesionalism de la membrii sistemului judiciar”, a menţionat Iohannis.

Şeful statului a subliniat, de asemenea, că ridicarea MCV a fost rezultatul eforturilor continue şi susţinute ale tuturor celor care şi-au asumat de-a lungul anilor reforme reale şi au promovat permanent lupta împotriva corupţiei, statul de drept, precum şi apărarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

„În acelaşi timp, rămâne responsabilitatea sistemului judiciar şi a clasei politice de a urmări constant dezideratul unei justiţii moderne, independente şi eficiente. Doamnelor şi domnilor, vă aflaţi la început de drum, în primul an al mandatului dumneavoastră. Unitatea Consiliului Superior al Magistraturii şi un mod constructiv de colaborare, cu valorificarea experienţei fiecăruia, sunt esenţiale pentru îndeplinirea misiunii care v-a fost încredinţată. (…) O societate democratică se construieşte în fiecare zi, prin efortul tuturor, iar dumneavoastră nu sunteţi doar profesionişti ai dreptului, ci şi repere pentru societate. Veţi avea în preşedintele României un partener de dialog instituţional şi un susţinător ferm al independenţei justiţiei, al modernizării sistemului judiciar, al protejării drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor, precum şi al continuării luptei împotriva corupţiei„, a încheiat Iohannis.

______________________________________________

CSM are în componenţă 19 membri: nouă judecători şi cinci procurori aleşi de magistraţi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor, doi reprezentanţi ai societăţii civile aleşi de Senat şi trei membri de drept – ministrul Justiţiei, preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie şi procurorul general al României. Mandatul membrilor aleşi este de şase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Potrivit Constituţiei şi Legii 317/2004 privind CSM, Consiliul este condus de un preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Au dreptul să candideze doar cei nouă judecători şi cinci procurori aleşi în adunările generale ale instanţelor şi parchetelor. Nu pot candida la funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte membrii de drept ai CSM şi reprezentanţii societăţii civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului.

Noul Consiliu Superior al Magistraturii este format din judecătorii Daniel Grădinaru – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Denisa-Angelica Stănişor – Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Gheorghe-Liviu Odagiu – Curtea de Apel Alba Iulia, Elena Raluca Costache – Curtea de Apel Bucureşti, Ramona Graţiela Milu – Curtea de Apel Braşov, Mihaela-Laura Radu – Tribunalul Bucureşti, Narcis Erculescu – Tribunalul Dâmboviţa, Claudiu-Marian Drăguşin – Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti şi Vasile-Alin Ene – Judecătoria Ploieşti.

Din CSM fac parte procurorii Daniel Constantin Horodniceanu – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, Emilia Ion – Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, Bogdan Silviu Staicu – Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti, Claudiu Constantin Sandu – Parchetul de pe lângă Tribunalul Braşov şi Marioara Cătălina Sîntion – Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 Bucureşti.

Fănel Mihalcea şi Ioan Sas au fost aleşi de Senat ca membri ai CSM din partea societăţii civile.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite