Mai are viitor monarhia în lume? Subiectul, dezbătut la „Referendum”, de la TVR INFO

Mihai Rădulescu
Mihai Rădulescu
19 septembrie 2022, 16:39

URMĂRIȚI AICI EMISIUNEA LIVE!

Moartea reginei Elisabeta a II-a a relansat dezbaterea despre viitorul monarhiei în lume. Subiectul este de mare actualitate în câteva dintre regatele aflate în Commonwealth, organizaţia care reuneşte în principal fostele colonii britanice. Chipul reginei se află acum pe monedele şi bancnotele din cele 15 ţări care au recunoscut-o ca şef oficial al statului. Este greu de spus, însă, dacă şi figura regelui Charles al III-lea va beneficia de aceeaşi onoare, întrucât unele dintre aceste ţări ar putea deveni republici în câţiva ani.

 

„Mai are viitor monarhia în lume?”, îşi întreabă Mihai Rădulescu invitaţii, dar şi telespectatorii care urmăresc „Referendum” luni seară, de la ora 21.00, la TVR INFO.

Trecerea de la monarhie la republicanism nu ar fi deloc o surpriză. Monarhia, forma de guvernământ dominantă în lume până la începutul secolului al XX-lea, mai caracterizează astăzi doar unul dintre cinci state de pe mapamond. Valul republican pare că înaintează încet, dar sigur. Aşa să fie? Este monarhia o instituţie depăşită, pe cale de dispariţie? Riscă să devină cu timpul o ciudăţenie exotică, aşa cum erau pe vremuri republicile în „marea” de ţări conduse de capete încoronate?

„Răspunsuri vom avea în această seară, la „Referendum”, de la doi reputaţi specialişti, profesori în ştiinţe politice. Va fi o confruntare interesantă de idei şi argumente, între un regalist şi un republican. Se vor afla în studio şi doi colegi jurnalişti, buni cunoscători ai realităţii din Franţa – o ţară care a terminat sângeros relaţia cu monarhia şi Spania – unde regalitatea este obiectul unei mari controverse. Vom avea şi un invitat special, un fost jurnalist care trăieşte acum în Noua Zeelandă şi care ne va spune cât de aprinse sunt discuţiile despre viitorul regalităţii în Australia şi Noua Zeelandă”, anunţă Mihai Rădulescu, realizator şi moderator al programului.

Aflăm, aşadar, în 19 septembrie, ce părere au despre viitorul monarhiei în lume prof. Cristian Preda, politolog, decanul Facultăţii de Ştiinţe Politice a Universităţii din Bucureşti, prof. Toader Paleologu, politolog, preşedintele Fundaţiei Paleologu, Paul Cozighian, jurnalist, corespondent Le Figaro, Laurenţiu Ciocăzanu, jurnalist TVR, Sergiu Toader, fost jurnalist, rezident în Noua Zeelandă.

Telespectatorii sunt invitaţi să-şi exprime opiniile pe platformele online stiriletvr.ro şi hotnews.ro, precum şi pe pagina de Facebook Referendum. Cele mai interesante comentarii şi întrebări vor fi prezentate în emisiune.

La „Referendum”, o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare, iar telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe. Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării. „Referendum” a debutat în grila de toamnă 2021 a principalului post al Televiziunii Române şi se vede în direct, în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR INFO. Românii din afara graniţelor sunt şi ei invitaţi la vot: emisiunea se difuzează simultan şi la TVR Moldova, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR Internaţional.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă