„Mai este un minut până la miezul nopții pe ceasul Apocalipsei. Trebuie să acționăm acum!” Mesajele liderilor lumii la summitul pentru limitarea schimbărilor climatice de la Glasgow

1 noiembrie 2021, 20:40

„Omenirea a tras mereu de timp în problema climei. Mai este un minut până la miezul nopții pe ceasul Apocalipsei. Trebuie să acționăm acum!” – a spus premierul britanic, gazda summitului. Într-un discurs marcat de efecte retorice, Boris Johnson a pledat pentru continuarea eforturilor de a limita încălzirea globala la 1,5 grade Celsius și pentru un viitor mai verde.

El l-a invocat pe James Bond, făcând apel la liderii planetei să dezamorseze dispozitivul care aduce sfârșitul lumii.

Boris Johnson, premierul Marii Britanii: „Cei care ne vor judeca sunt copiii care nu s-au născut şi copiii lor. Dacă eşuăm, nu ne vor uita. Dacă nu luăm acum în serios problema schimbărilor climatice, va fi prea târziu.”

Antonio Gutteres, secretarul general al ONU: „Destul sinuciderii cu carbon. Destul cu tratarea naturii ca pe o toaletă. Destul cu arderea, forarea şi extragerea tot mai în adâncime. Ne săpăm propriile morminte.”

Președintele Joe Biden a dat asigurări că SUA își vor respecta promisiunile de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu mai mult de jumătate până la sfârșitul deceniului, însă politicile pentru realizarea acestui obiectiv rămân incerte.

Joe Biden, președintele SUA: „Să fie acesta momentul în care răspundem la apelul istoriei, aici, în Glasgow. Fie ca acesta să fie începutul unui deceniu de acțiune dinamică, care să conserve planeta și să ridice nivelul calităţii vieții pentru oamenii de pretutindeni. Noi putem face asta. Deci, să trecem la treabă.”

În paralel, într-un parc din Glasgow, activista de mediu Greta Thunberg anima un grup de protestatari.

25.000 de participanţi, inclusiv jurnaliști şi activişti de mediu, participă la Conferința ONU privind schimbările climatice, care durează două săptămâni. România se angajează să contribuie la eforturile de reducere cu cel puţin 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 – comparativ cu nivelul din 1990. Administrația prezidențială a dat publicității o fotografie în care Klaus Iohannis dă mâna cu președintele Biden și a menționat că șeful statului a discutat și cu prințul Charles despre conservarea biodiversității.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite