MAE: Nu sunt cetățeni români victime ale cutremurului din Turcia. Situația românilor aflați zona seismului. ”Aveai impresia că nu se mai termină. Lumea e foarte speriată”

6 februarie 2023, 09:28

ACTUALIZARE “În cursul acestei seri, opt cetăţeni români au fost îmbarcaţi cu succes în vederea repatrierii de pe Aeroportul din Adana, Republica Turcia, prin intermediul unui zbor umanitar MApN organizat ca parte a misiunii de sprijin a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă al Ministerului Afacerilor Interne. De asemenea, doi cetăţeni polonezi au fost îmbarcaţi la bordul aceleiaşi aeronave”, informează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat. Cei opt cetăţeni români – cinci studenţi şi trei cadre didactice – se aflau în Adana şi au solicitat să fie repatriaţi. Odată ajunşi în România, IGSU va asigura preluarea pasagerilor şi transportul acestora către localităţile de domiciliu.

ACTUALIZARE Potrivit unui comunicat MAE, Ambasada României la Ankara a fost notificată de către membri de familie din România cu privire la situația unui alt grup de studenți Erasmus, compus din nouă persoane, cetățeni români, aflat în Kayseri, zonă în care, potrivit informațiilor disponibile, cutremurele nu au provocat distrugeri materiale semnificative.

În dialogul cu misiunea diplomatică, membrii de familie ai unora dintre persoanele din grup au subliniat că starea cetățenilor români este bună.

Cinci dintre studenți au solicitat asistență în vederea revenirii în România, iar reprezentanții misiunii diplomatice mențin dialogul cu aceștia.

De asemenea, MAE precizează că, la nivelul Ambasadei României la Ankara, a fost recepționată o notificare a prezenței unui cetățean român, mamă a patru copii, aflată în siguranță.

Totodată, a fost primită, din România, o solicitare de informații și asistență ce vizează un cetățean român aflat într-un penitenciar din Republica Turcia. Reprezentanții Ambasadei au întreprins demersurile necesare pentru obținerea de informații cu privire la situația cetățeanului român.

Până la acest moment, nu au fost înregistrate semnalări din partea autorităților turce privind eventuali cetățeni români afectați în urma cutremurelor.

Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce și cu cetățenii români care au contactat misiunea diplomatică și acordă asistenţă consulară, conform competențelor legale.

Cu acest prilej, MAE reia recomandarea adresată cetățenilor români aflați în zonele afectate de cutremur de a se informa din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și de a respecta instrucțiunile autorităților turce.

MAE reamintește faptul că cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență. Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

ACTUALIZARE O profesoară româncă a trăit clipe de coșmar la Adana atunci când a început să se cutremure pământul.

Lumea e foarte speriată. S-a văzut că nu au mai trecut prin aşa ceva, cel puţin nu de curând. Eu vin din Vrancea de loc, pentru mine cutremurele nu reprezintă neapărat o noutate, dar a fost foarte lung. Aveai impresia că nu se mai termină. Au fost foarte multe replici. Noi am fost la etajul 3 cazate şi prima reacţie am bătut la uşa colegelor şi le-am rugat frumos să iasă să stăm sub tocul uşii. Am stat sub tocul uşii până s-a potolit, după care am coborât în curtea interioară a hotelului unde erau deja adunaţi toţi”.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940, apelurile fiind redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate.

Totodată, cetățenii români au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare de la Ankara: +90.532.318.1726.

Ministerul de Externe le recomandă românilor aflați în zonele afectate de cutremur să se informeze din surse oficiale despre evoluția situației de la fața locului și să respecte instrucțiunile autorităților turce.

ACTUALIZARE SC Oțelul Galați anunță că delegația clubului din cantonamentul din Antalya este în siguranță.

Undele seismului au fost resimțite și în zona în care se află lotul sportivilor, însă pregătirea echipei nu va avea de suferit și va continua conform programului stabilit, cu meciul amical de astăzi, în compania formației FK Olympic Tashkent, din prima ligă din Uzbekistan.

Partida ar urma să aibă loc de la ora locală 16:00 (15:00 ROU).

ACTUALIZARE Din dispoziția premierului Nicolae Ciucă, cei 9 studenți români și profesorul coordonator care au solicitat sprijinul statului român în urma cutremurului din Turcia vor fi repatriați astăzi. Ei vor fi preluați la bordul aeronavei care va transporta echipele de salvatori români către Turcia.

ACTUALIZARE Până la ora 11.00, nu au fost înregistrate alte cereri de asistență consulară în afara solicitării venite din partea grupului de studenți Erasmus, a precizat, la TVR INFO, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Radu Mihail Filip.

ACTUALIZARE  Ambasada României la Ankara a fost contactată pe telefonul de urgență al misiunii diplomatice de către un grup de studenți Erasmus, cetățeni români, care se aflau cazați la un hotel din localitatea Kahraman Maraş, Turcia, afectată de cutremurul produs la 6 februarie 2023. Grupul de cetățeni români, alcătuit din nouă studenți și un profesor coordonator, a solicitat asistență consulară și sprijin pentru repatriere. Ca urmare a dialogului reprezentanților ambasadei cu cetățenii români și cu autoritățile locale, s-a confirmat faptul că cetățenii români sunt în siguranță.

O echipă consulară mobilă din cadrul Ambasadei României la Ankara se deplasează luni dimineață la fața locului, cu două autovehicule, în vederea preluării cetățenilor români. Detaliile privind transportul în România vor fi stabilite ulterior, a transmis MAE.

Până la acest moment, nu au fost înregistrate alte solicitări de asistență consulară în legătură cu seismul sau semnalări din partea autorităților turce privind cetățeni români afectați, a precizat ministerul, luni dimineață.

Ambasada României la Ankara continuă dialogul cu autorităţile turce, fiind pregătită să acorde asistenţă consulară, conform competențelor legale, dacă situația o va impune.

Cetățenii români pot solicita asistenţă consulară la următoarele numere de telefon ale Ambasadei României la Ankara: +90.312.447.7945 și +90.312.447.7940. Apelurile sunt redirecționate către Centrul de Contact și Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanență.

De asemenea, cetățenii români care se confruntă cu o situație dificilă, specială, cu un caracter de urgență, au la dispoziție și telefonul de urgență al secției consulare: +90.532.318.1726.

VEZI și Un cutremur cu magnitudinea 7,8 s-a produs în sudul Turciei. Peste 521 de persoane au murit. Seismul are urmări devastatoare și în Siria

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite