Mai multe decese, raportate în Donețk pe fondul luptelor dintre separatiști și forțele guvernamentale. Reuters: Tancuri și vehicule militare neinscripționate pe străzile din Donețk

22 februarie 2022, 08:51

ONU a început relocarea personalului său internaţional non-esenţial aflat în Ucraina

ONU a anunţat marţi că a început relocarea personalului său internaţional non-esenţial aflat în Ucraina, pe fondul temerilor privind o escaladare militară majoră în această ţară după ce Rusia a recunoscut independenţa regiunilor separatiste proruse Doneţk şi Lugansk, informează AFP.

”Suntem decişi să rămânem şi să ne continuăm activităţile în Ucraina, în particular în estul ţării”, a declarat purtătoarea de cuvânt a ONU la Geneva, Alessandra Vellucci, într-o conferinţă de presă. ”Vom continua să fim deplin operaţionali”, a adăugat ea.

Reuniune extraordinară astăzi a Organizației pentru Securitate şi Cooperare în Europa

Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) va avea marţi o reuniune extraordinară a reprezentanţilor săi permanenţi, în urma deciziei preşedintelui rus Vladimir Putin de a recunoaşte independenţa regiunilor separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei, relatează AFP.

Acest lucru „constituie o încălcare vădită a dreptului internaţional”, a transmis, într-un comunicat, Polonia, care asigură în prezent preşedinţia rotativă a OSCE, al cărei sediu este la Viena.

Zelenski: Ucraina are în vedere ruperea relaţiilor diplomatice cu Rusia. Președintele ucrainean nu se aşteaptă la un ”război de mare amploare” împotriva ţării sale

Ministrul rus de externe Serghei Lavrov neagă dreptul la suveranitate al Ucrainei: „Nu reprezintă întregul popor ce trăiește pe teritoriul statului ucrainean”

Ministerul de Externe de la Moscova a chemat marţi ‘celelalte state să urmeze exemplul’ Rusiei şi să recunoască independenţa regiunilor separatiste din estul Ucrainei, transmite France Presse.

Recunoaşterea republicilor populare Doneţk şi Lugansk (este) necesară şi singura decizie posibilă’ în condiţiile actuale, a transmis ministerul într-un comunicat, a doua zi după ce preşedintele Vladimir Putin a recunoscut independenţa acestor două teritorii.

Potrivit agenţiei Interfax, preluată de Reuters, ministrul de externe Serghei Lavrov a pus la îndoială dreptul la suveranitate al Ucrainei întrucât, potrivit lui, guvernul de la Kiev nu reprezintă toate părţile constituente ale ţării.

‘Dacă vorbim despre principiul suveranităţii şi integrităţii teritoriale, unul dintre documentele cheie (…) este Declaraţia asupra principiilor de drept internaţional cu privire la relaţiile prieteneşti dintre popoare‘, a afirmat Lavrov, referindu-se la o rezoluţie ONU din 1970.

El a acuzat Ucraina că încalcă acest principiu începând din 2014, când preşedintele sprijinit de Moscova a fost înlăturat de la putere şi înlocuit cu un lider prooccidental, după care Rusia a reacţionat anexând peninsula Crimeea şi susţinând insurgenţa în cele două regiuni estice separatiste.

Nu cred că cineva poate pretinde că regimul ucrainean, începând de la lovitura de stat din 2014, îi reprezintă pe toţi oamenii care trăiesc pe teritoriul statului ucrainean’, a mai afirmat Lavrov.

Republica Populară Lugansk (LPR) cere Ucrainei să își retragă în mod voluntar trupele din regiune

Dmitri Horoșilov, vicepreședintele parlamentului din Republica Populară Lugansk (LPR) a cerut Ucrainei să își retragă în mod voluntar trupele din regiunea Lugansk, întrucât acest teritoriu, conform constituției LPR, aparține Lugansk, potrivit RIA Novosti.

„În cadrul legislației republicilor noastre, există o lege privind frontierele de stat, care prevede clar că teritoriul Republicii Populare Lugansk este teritoriul fostei regiuni Lugansk. Trebuie să facem apel la Ucraina să-și retragă trupele în mod voluntar”, a declarat Horoșilov.

Oficialul separatist a amenințat că dacă Kievul nu se va conforma, „se va lua o decizie care va permite stabilirea păcii și restabilirea integrității teritoriale”.

Kievul se va confrunta cu noi „provocări” şi „pierderi”, a atras atenţia marţi ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, într-un mesaj către armată, după decizia Moscovei de a recunoaşte independenţa autoproclamatelor republici separatiste Doneţk şi Lugansk din estul Ucrainei şi de a trimite trupe în aceste teritorii, relatează AFP.

Ne aşteaptă provocări dificile. Vor exista pierderi. Vom fi nevoiţi să trecem prin durere, să depăşim teama şi disperarea„, a spus Reznikov, într-o declaraţie publicată de ministerul său. „Dar vom învinge, fără îndoială. Suntem pe teritoriul nostru„, a adăugat el.

Potrivit Reuters, Reznikov a mai spus că decizia de luni a Rusiei înseamnă că Kremlinul a mai făcut un pas spre reînvierea Uniunii Sovietice. „Inamicul şi-a arătat ieri (luni – n.r.) adevărata faţă, cea a unui criminal care vrea să ia ostatică lumea liberă. Kremlinul a mai făcut un pas spre reînvierea Uniunii Sovietice. Cu un nou Pact de la Varşovia şi cu un nou Zid al Berlinului„, a precizat el în declaraţia sa. În acelaşi timp, Ministerul de Externe de la Kiev a făcut apel marţi la Occident să adopte „sancţiuni severe” împotriva Rusiei. „Diplomaţia ucraineană lucrează intens în capitalele străine pentru a fi impuse sancţiuni severe împotriva Federaţiei Ruse”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

În acelaşi timp, Ministerul de Externe de la Kiev a făcut apel marţi la Occident să adopte „sancţiuni severe” împotriva Rusiei.

„Diplomaţia ucraineană lucrează intens în capitalele străine pentru a fi impuse sancţiuni severe împotriva Federaţiei Ruse”, se arată într-un comunicat al Ministerului de Externe.

 

Armata ucraineană a anunţat că doi dintre soldaţii săi au fost ucişi, iar 18 au răni grave

Există de asemenea informaţii despre moartea unui civil la Novoluganske, în regiunea Doneţk, şi rănirea a cel puţin cinci.

Luptele s-au intensificat în cursul nopţii, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat recunoaşterea celor două regiuni separatiste.

Oficiali din Doneţk au raportat la rândul lor moartea unui luptător şi rănirea altor trei. În aceeaşi regiune a fost anunţat şi decesul unui civil.

În cealaltă regiune separatistă, Lugansk, a fost comunicată rănirea unui civil.

Informaţiile nu au putut fi verificate în mod independent, precizează dpa.

Personalul diplomatic australian a fost relocat în România și în estul Poloniei

Ministrul de Externe al Australiei, Marise Payne, a cerut personalului Ambasadei să părăsească Ucraina. Misiunea diplomatică a Australiei din Liov este temporar închisă.

Și personalul Ambasadei SUA, care a fost mutat din Kiev în orașul ucraienean Liov, a fost relocat în Polonia din rațiuni de securitate în contextul agravării crizei.

Tancuri și vehicule militare neinscripționate pe străzile din Donețk

Un reporter al agenției de știri Reuters a relatat că a văzut o coloană de tancuri și alte vehicule militare neinscripționate pe străzile din Donețk.

Rusia neagă orice intenție de a ataca statul vecin dar, practic, militarii ruși sunt în proximitatea celor ucrainieni.

În decretele prin care Vladimir Putin  recunoaște independența regiunilor Donețk și Lugansk se arată că armata rusă trebuie să asigure pacea în cele două zone.

Două decrete ale preşedintelui rus, semnate în urma unui discurs televizat, recunosc „republicile populare” Doneţk şi Lugansk şi cer Ministerului Apărării ca „forţele armate ale Rusiei (să-şi asume acolo) funcţiile de menţinere a păcii”

La Washington, preşedintele american Joe Biden a publicat un decret care interzice orice nouă investiţie, schimb comercial sau finanţare din partea unor persoane americane în legătură cu regiunile separatiste. Casa Albă a promis noi sancţiuni pentru marţi.

Uniunea Europeană va decide la rândul său marţi represalii, a anunţat şeful diplomaţiei europene Josep Borrell.

Şi Marea Britanie va anunţa marţi „o primă serie” de sancţiuni economice „care vor lovi Rusia foarte puternic”, a spus premierul Boris Johnson.

Moscova a respins până acum criticile şi ameninţările cu măsuri punitive occidentale.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite