Maia Sandu: Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară
26 Aprilie 2022, 14:30 (actualizat 26 Aprilie 2022, 16:33)
(actualizat 26 Aprilie 2022, 16:33) | Știrile TVR

Preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a convocat marţi o şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate în legătură cu recentele incidente din regiunea transnistreană. "E o situație complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți, vom lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări, pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor noștri", a spus președinta Republicii Moldova, după ședința Consiliului.

"Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova" - a spus Maia Sandu, în conferința de presă care a urmat ședinței Consiliului Suprem de Securitate. "Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară", a adăugat șefa statului moldovean, care a anunțat și recomandările pe care le-au făcut instituțiilor publice.

Declarații Maia Sandu:


- Autoritățile R Moldova urmăresc cu precauție și vigilență evenimentele care au loc pe teritoriul controlat

- Analizele noastre la această oră arată că există tensiuni între diferite forțe din interiorul regiunii, interesate de destabilizarea situației. Acest lucru vulnerabilizează regiunea transnistreană și creează riscuri pentru Republica Moldova.

- Condamnăm orice provocări și tentative de a atrage Republica Moldova în acțiuni ce pot pune în pericol pacea în țară. Chișinăul insistă asupra soluționării pașnice a conflictului transnistrean.

- Consiliul Suprem de Securitate a constatat faptele de escaladare și a recomandat instituțiilor publice: 1) creșterea intensității verificării circulației în adiacența zonei de securitate. 2) creșterea intensității patrulării și verificărilor pe teritoriul R. Moldova și la frontieră. 3) creșterea nivelului de alertă în ceea ce privește securizarea obiectivelor de infrastructură critică. 4) creșterea nivelului de alertă a tuturor instituțiilor responsabile de asigurarea ordinii publice și securității.

- E o situație complexă și tensionată. Noi suntem vigilenți, vom lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor escaladări, pentru întărirea securității statului și protejarea cetățenilor noștri. Trebuie să fim calmi, să ne informăm din surse sigure și să evităm distribuirea informațiilor false.

- Solicităm instituțiilor media,  liderilor sociali și politici, să se comporte în această perioadă cu maximă responsabilitate. Să distribuie doar informații verificate și să evite utilizarea manipulării emoționale, de dragul ratingului.

- Atenționăm pe cei care vor acționa în detrimentul stabilității în societate și a siguranței cetățenilor. Instituțiile statului vor acționa prompt pentru a opri orice tentativă de acest gen.

- Acest teritoriu este al Republicii Moldova, iar acolo locuiesc cetățenii noștri. Pacea, apărarea vieții și bunăstării cetățenilor sunt prioritatea noastră. R. Moldova nu planifică și nu desfășoară o blocare a regiunii transnistrene. Rămânem deschiși să continuăm dialogul pentru soluționarea conflictului din regiune într-un mod pașnic, care va oferi oamenilor din Moldova, inclusiv celor din regiunea transnistreană, șansa la o viață pașnică și prosperă.

Întrebări și răspunsuri:

- despre atacul asupra aerodromului de la Tiraspol: Este o informație despre o explozie, dar sursa acestei explozii nu o cunoaștem încă.

- despre autorii atacurilor de ieri: Sunt din interiorul regiunii transnistrene, care sunt forțe pro-război și care sunt interesate să destabilizeze situația în regiune. Aceasta este informația pe care o deținem la moment. Continuăm să monitorizăm și să colectăm informații.

- dacă au fost comunicări cu autoritățile regiunii transnistrene și la inițiativa cui: Din câte știu eu, nu a existat o comunicare directă, dar a existat o comunicare prin intermediul OSCE și e posibil să avem și o misiune a OSCE în această săptămână

- dacă consideră că e nevoie o discuție cu Vladimir Putin: Nu am planificat această discuție.

--------------------------------------------------------------------------------------------

Două explozii au avut loc marţi dimineaţă în localitatea Maiak, raionul Grigoriopol, din regiunea separatistă Transnistria din Republica Moldova, unde două turnuri de comunicaţie de la centrul de radio şi televiziune au fost aruncate în aer.

Prima explozie a avut loc la ora 6:40 şi a doua la 7:05.

Nu au fost raportate victime.

Luni, sediul Serviciului de Securitate de la Tiraspol (MGB) a fost atacat cu lansatoare de grenade. Un obuz a fost găsit în apropierea clădirii. Ferestrele şi uşile sediului MGB au fost sparte, la fel şi ferestrele unor clădiri din apropiere.

Potrivit Biroului Politici de Reintegrare al Republicii Moldova, obiectivul urmărit este de a crea pretexte pentru tensionarea situaţiei de securitate în regiunea transnistreană, necontrolată de autorităţile constituţionale, mai scrie Deschide.md.

Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) a transmis marţi un comunicat în legătură cu "evoluţiile situaţiei de securitate în regiunea transnistreană", potrivit Radio Chişinău.

"(...) instituţia şi-a intensificat eforturile de culegere de informaţii relevante pentru prevenirea acţiunilor ce pot afecta climatul de siguranţă a Republicii Moldova, inclusiv prin cooperarea proactivă cu instituţiile naţionale de forţă şi ocrotire a normelor de drept. (...) Totodată, îndemnăm societatea la calm şi la abţinerea de la distribuirea informaţiilor din surse neverificate, în special, a celor care incită la ură şi război. (...)", a anunţat SIS.