Maia Sandu, învestită oficial în funcția de președinte al Republicii Moldova. ”Voi fi un președinte al reintegrării europene”
24 Decembrie 2020, 09:47 (actualizat 24 Decembrie 2020, 21:09)
(actualizat 24 Decembrie 2020, 21:09) | Știrile TVR

Președintele ales al Republicii Moldova, Maia Sandu a fost învestită, astăzi, oficial în funcție. Ceremonia de învestire a avut loc la Palatul Republicii din Chişinău și este transmisă de TVR 1 într-o Ediţie specială.

ACTUALIZARE

Declarații Maia Sandu:

Avem nevoie de un stat bun, cu un președinte bun, cu un Guvern bun, un Parlament bun. Politica nu mai poate fi protecție pentru corupți

Îmi propun să construiesc o țară cu adevărat liberă. Dezvoltarea Moldovei trebuie să fie legea pe care o vom face în fiecare zi. Am planuri mari pentru Moldova noastră, dar nu pot să le fac singură. Noi avem nevoie unul de altul.

O să construim un stat în care hoții stau la închisoare, nu la conducerea tării. Voi sprijini pe toți acei care fac lucrul bine (...)

Vreau educație de calitate pentru toți copiii (...) Vreau să devenim o țară în care oamenii vor să trăiască.

Voi fi un președinte care va spune întotdeauna adevărul, dar cu empatie.

Voi fi un președinte al reintegrării europene, voi promova o politică externa care să ajute politica internă, care să construiască punți, nu să ridice ziduri.

ACTUALIZARE

Maia Sandu a depus jurământul la Palatul Republicii în cadrul unei şedinţe speciale a Parlamentului în comun cu magistraţii Curţii Constituţionale.

______________________

Mesaj de susținere din partea președinților României, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei şi Slovaciei

Preşedinţii României, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei şi Slovaciei au transmis o declaraţie comună de susţinere a preşedintelui ales al Republicii Moldova, Maia Sandu, care urmează să fie învestită în funcţie joi.

"Noi, preşedinţii României, Cehiei, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Poloniei şi Slovaciei, o felicităm pe doamna Maia Sandu cu prilejul învestirii sale ca Preşedinte al Republicii Moldova. Maia Sandu a primit un mandat ferm de la cetăţenii Republicii Moldova care aşteaptă schimbări, o agendă de reforme mai ambiţioasă, democraţie şi legături mai strânse cu Uniunea Europeană", se arată în declaraţia remisă de Administraţia Prezidenţială.

Cei şapte şefi de stat îşi exprimă sprijinul "deplin" pentru Maia Sandu şi eforturile sale de a consolida implementarea reformelor, "pe baza valorilor democratice, libertăţilor fundamentale şi a statului de drept".

"O susţinem pe doamna preşedinte Maia Sandu în demersurile sale de a dezvolta în Republica Moldova un sistem democratic funcţional, care să reflecte voinţa cetăţenilor Republicii Moldova. De asemenea, suntem dispuşi să împărtăşim din experienţa noastră privind reformele şi procesul de integrare europeană, demers care ar putea contribui la prosperitatea şi bunăstarea Republicii Moldova pe calea sa către Uniunea Europeană", se subliniază în declaraţie.

Totodată, cei şapte preşedinţi îşi reiterează sprijinul "ferm" pentru independenţa, suveranitatea şi integritatea teritorială a Republicii Moldova, precum şi pentru "calea europeană" aleasă de cetăţenii Republicii Moldova.