Maia Sandu, pentru Financial Times: Kremlinul și-ar dori să refacă Uniunea Sovietică. Dacă Rusia ar fi invadat Republica Moldova, aș fi rămas în țară

Maia Sandu pentru Financial Times: Kremlinul și-ar dori să refacă Uniunea Sovietică
Maia Sandu pentru Financial Times: Kremlinul și-ar dori să refacă Uniunea Sovietică
5 mai 2023, 20:17

”Ei și-ar dori să refacă Uniunea Sovietică. Vor să aducă înapoi vremurile vechi. Și noi nu vrem asta. Republica Moldova face parte dintr-o zonă tampon de 30 de ani și pentru noi asta a însemnat sărăcie, corupție, proastă guvernare, emigrare. Vrem să fim parte a lumii democratice. Rusia a încercat dintotdeauna să controleze Republica Moldova. Așa că, atunci când au văzut că nu mai pot folosi resursele energetice pentru a ne șantaja, au decis să ia alte măsuri, inclusiv proteste stradale, profitând de dificultățile prin care trec oamenii. Nu le-a reușit, așa că au schimbat din nou tactica și au încercat să aducă oameni din exterior pentru a provoca destabilizare. Nu cred că planul Rusiei este realist, însă el continuă să submineze eforturile noastre” a declarat președintele Maia Sandu, scrie G4Media.

De asemenea, ea și-a exprimat speranța că aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană va avea loc în paralel cu reintegrarea Transnistriei.

„Sper ca ele (ambele procese – n.red.) să se desfășoare în paralel. Ne angajăm pentru reintegrare, dar aceasta nu ar trebui să fie în detrimentul integrării noastre în UE. Nu va fi ușor. Acest lucru nu se poate întâmpla într-un an” a declarat Maia Sandu pentru Financial Times.

În plus, lidera de la Chișinău a afirmat că, dacă nivelul de trai în Republica Moldova va crește, mai mulți locuitori ai Transnistriei își vor dori reintegrarea. Potrivit Maiei Sandu, în regiune mai există locuitori care ”se uită spre Rusia”, dar, potrivit acesteia, numărul lor ”se micșorează”.

Întrebată ce ar fi făcut în calitate de președinte, dacă Republica Moldova ar fi fost invadată, șefa statului a declarat că ar fi rămas alături de popor.

„Da, desigur. Aș fi rămas”, a precizat ea.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite