Malta a legalizat cultivarea şi posesia de canabis pentru uz personal. Este prima țară europeană care permite acest lucru
14 Decembrie 2021, 19:37 (actualizat 14 Decembrie 2021, 19:49)
(actualizat 14 Decembrie 2021, 19:49) | Știrile TVR

Malta a devenit marţi prima ţară din Europa care permite cultivarea şi deţinerea de cantităţi limitate de canabis pentru uz personal. Proiectul de lege a fost adoptat în Parlament, relatează Reuters.

Legea, propusă de ministrul Egalităţii, Owen Bonnici, le permite cetăţenilor cu vârsta peste 18 ani din Malta să deţină până la şapte grame de marijuana şi să cultive până la patru plante de canabis.

Dar consumul în public va rămâne infracţiune, iar cine este prins cu marijuana în faţa unui copil va fi amendat cu 300 - 500 de euro.

Legea a fost aspru criticată de opoziţia de centru-dreapta, asociaţiile medicale şi biserică.

Ministrul Owen Bonnici a respins acuzaţiile conform cărora legea va creşte abuzul de droguri pe insula mediteraneană.

"Guvernul nu îndeamnă în niciun caz adulţii să recurgă la consumul de canabis sau la promovarea unei culturi a canabisului. Guvernul a îndemnat întotdeauna oamenii să facă alegeri mai sănătoase", a scris ministrul într-un articol de opinie publicat în ziarul Sunday Times of Malta.

Și Ţările de Jos au o atitudine liberală faţa de cannabis. Permit vânzarea de cantităţi mici, în cadrul unei politici menite să gestioneze criminalitatea şi riscurile pentru sănătate, deşi oficial aceasta este ilegală.