Mandat de arestare pe numele lui Vladimir Putin. Ucrainenii sunt sceptici că liderul de la Kremlin va ajunge după gratii

18 martie 2023, 08:54

Ucrainenii s-au bucurat de hotărârea Curții Penale Internaționale, dar majoritatea nu cred că Putin o va sfârși după gratii. Pentru președintele Zelenski decizia Curții Penale Internaționale este începutul unui proces promițător.

Tânăra din materialul video este mâna dreaptă a lui Putin, șefa comisiei prezidențiale pentru drepturile copilului. Planurile de deportare ale minorilor ucraineni în Federația Rusă au trecut prin mâna ei. Ea este cea pe numele căreia a fost emis mandat de arestare, alături de cel pentru Putin. Sunt date care arată că au fost vizați, în primul rând, copii neînsoțiți din zonele ocupate. Erau duși în Rusia și apoi plasați în familii sau chiar dați spre adopție.

Reed Brody este procuror la Curtea Penală Internațională și autorul volumului „Cum să prinzi un dictator”. Într-un interviu acordat jurnaliștilor EBU, la sfârșitul lunii ianuarie, el spunea că sunt dovezi clare privind crimele de război care în cele din urmă duc la Putin și colaboratoarea sa.

Procurorul Curții Penale care a anunțat decizia spunea că primul pas a fost făcut și că executarea acestei hotărâri depinde de cooperarea la nivel internațional.

Așadar arestarea lui Putin nu este iminentă. Este însă un semnal că investigația este pe drumul cel bun, iar mandatul îl va izola și mai mult pe liderul de la Kremlin. Practic sunt 123 de state membre ale Curții Penale care sunt obligate să-l aresteze pe Putin și să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va intra pe teritoriul lor.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite