Manifestările împotriva mobilizării continuă în Rusia | Recrutări cu proteste și arestări
27 Septembrie 2022, 09:42 (actualizat 27 Septembrie 2022, 09:47)
(actualizat 27 Septembrie 2022, 09:47) | Știrile TVR

În Siberia, un tânăr a deschis focul într-un centru de recrutare și l-a împușcat pe comisarul militar. De la decretarea mobilizării, 11 birouri de înrolare din Rusia au fost incendiate, iar zilnic sunt proteste și arestări. Între timp, sute de mii de ruși au ales calea pribegiei ca să evite să fie trimiși pe frontul din Ucraina. Deocamdată, Kremlinul afirmă că nu se discută închiderea granițelor.

Kremlinul admite că la începutul mobilizării au fost unele excese, chiar greșeli și promite că nu  se vor mai repeta.

“Acele cazuri care nu au corespuns criteriilor cerute de Ministerul Apărării se rezolvă. Sperăm că toate aceste greşeli înregistrate în primele zile să fie corectate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinulul Dmitri Peskov.

Cu toate acestea, bărbații care ar putea fi trimiși pe front încearcă să părăseacă cât mai repede Rusia. Variantele pe cale aeriană sunt extrem de puține, așa că granițele terestre sunt luate cu asalt. Cozi de automobile de zeci de kilometri sunt la toate punctele de frontieră cu Kazahstan, Mongolia, Georgia și Finlanda.

În campania de propagandă a mobilizării se implică și Biserica Rusă.

Patriarhul Kiril, în predica sa de după slujba de duminică, a afirmat că tinerilor care își pierd viața pe front li se vor ierta păcatele:

„Biserica realizează că dacă cineva, mânat de imboldul datoriei faţă de patrie, rămâne credincios idealurilor sale şi merge să îşi îndeplinească misiunea pentru care a depus jurământul şi dacă se întâmplă că el să moară, înseamnă că el comite o faptă care va fi echivalată cu un sacrificiu. El se sacrifică şi de aceea noi credem că acest sacrificiu îi va spăla toate păcatele”.