Marea Britanie: ”Oferta UE este inacceptabilă”. Impas în negocieri

13 decembrie 2020, 12:20

Condiţiile oferite de Uniunea Europeană continuă să fie „inacceptabile” pentru Marea Britanie, spun surse guvernamentale. „Discuţiile continuă peste noapte, dar oferta UE de pe masă rămâne inacceptabilă”.

Premierul Boris Johnson și preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen vor decide dacă vor renunţa la negocieri sau le vor continua.

„Primul-ministru va depune toate eforturile în acest proces, dar este absolut clar: orice acord trebuie să fie corect şi să respecte poziţia fundamentală conform căreia Marea Britanie va fi o naţiune suverană peste trei săptămâni”, a mai precizat sursa citată.

Principalul punct care a dus la blocarea discuţiilor se referă la cât de aproape ar trebui să rămână Marea Britanie de normele economice ale UE în viitor.

UE este hotărâtă să împiedice Regatul Unit să obţină ceea ce consideră un avantaj nedrept al accesului fără tarife la pieţele sale, stabilind în același timp propriile standarde în materie de produse, drepturi de angajare şi subvenţii pentru întreprinderi.

Drepturile pentru pescuit sunt un alt domeniu major care împiedică acordul, cu avertizarea UE că, fără accesul la apele Regatului Unit pentru flotele blocului, pescarii britanici nu vor mai avea acces special la pieţele UE pentru a-şi vinde marfa.

Dacă nu se va ajunge la un acord de liber schimb pe 31 decembrie, schimburile între cele două părţi se vor face în conformitate cu regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului, sinonime cu impunerea de taxe vamale şi cote.

 

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite