Marea Britanie: Salariile, afectate semnificativ de creşterea record a inflaţiei

Marea Britanie lire
Marea Britanie lire
16 august 2022, 17:18

Salariile, ajustate în funcţie de inflaţie, au scăzut cu 3% în perioada aprilie-iunie 2022, bugetele gospodăriilor fiind afectate de creşterea facturilor la energie şi de preţurile mai ridicate ale alimentelor şi combustibililor. Rata inflaţiei în Marea Britanie este la cel mai ridicat nivel din ultimii 40 de ani şi ar urma să crească în următoarele luni, apreciază analiştii.

De asemenea, în perioada aprilie-iunie 2022, rata şomajului a urcat la 3,8%, de la 3,7% în precedentele trei luni.

Darren Morgan, director în cadrul ONS, a apreciat că „valoarea reală” a salariilor continuă să scadă. „Excluzând bonusurile, scăderea este mai rapidă decât în orice altă perioadă de când se publică aceste date, în 2001”, a adăugat oficialul britanic.

Salariul reglementat, excluzând bonusurile, a crescut cu 4,7% în aprilie-iunie 2022. Excluzând pandemia, este cea mai rapidă creştere din ultimii 15 ani. Totuşi, ajustate în funcţie de inflaţie, salariile au scăzut cu un nivel record, de 3%.

Creşterea costului vieţii a determinat angajaţii şi sindicatele să solicite majorări salariale, în unele sectoare declanşându-se greve.

Separat, datele ONS arată că numărul locurilor de muncă vacante a scăzut pentru prima dată din 2020. În perioada mai-iulie 2022, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 19.800, la 1,274 milioane. Este primul semn al înăspririi pieţei forţei de muncă din Marea Britanie.

În perioada mai-iulie 2022, numărul angajaţilor aflaţi pe statele de plată ale companiilor britanice a urcat cu 73.000, la 29,7 milioane.

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă