Marea Britanie va sprijini mai mult Republica Moldova. Presiunea războiului hibrid și provocările care vin din regiunea separatistă transnistreană

14 martie 2023, 22:08

Marea Britanie numeşte Rusia drept principala ameninţare regională şi arată că cea mai mare prioritate de securitate este găsirea unor modalităţi de a sprijini Ucraina în cel mai mare conflict din Europa de la cel de-al Doilea Război Mondial încoace.

Marea Britanie are de gând să-şi intensifice angajamentul cu Moldova şi cu ţările din Caucazul de Sud, Balcanii de Vest şi Asia Centrală pentru a creşte rezistenţa la interferenţele ruseşti În ultimele săptămâni, Moldova este sub presiunea amenințărilor și a efectelor războiului hibrid. Neutralitatea constituțională a republicii nu îi poate asigura securitatea în fața unei Rusii căreia cu greu i-ar rezista din punct de vedere militar.

Sergiu Tofilat, analist politic: Neutralitatea înseamnă să ai o armată puternică pentru a descuraja inamicul să te atace. Fără armată, faptul că scrie în Constituţie nu înseamnă nimic. Nu eşti în siguranţă.

Republica Moldova are o armata mică, iar echipamentul de care dispune este în mare parte de producție sovietică.

Anatolie Caraman este acum colonel în rezervă al armatei Republicii Moldova. În 1992 a luptat în Transnistria. Acum, în regiunea separatistă sunt aproximativ 1500 de militari ruși. Cele mai multe provocări vin din acest teritoriu care, prin referendumul din 2006, și-a manifestat dorința de a fi independent și de a se integra pe viitor Rusiei.

Anatolie Caraman, colonel în rezervă al armatei Republicii Moldova: Adrersarea mea către toate statele europene, și în special către Franța, către Anglia, către Germania, să ne susțineți cu arme și muniție. Ele sunt prioritare și excepționale în luptă față de armamentul rusesc.

Chiril Motpan, membru al Consiliului naţional de securitate: Evident că armata ucraineană va doborî orice țină rusească care ar încerca să ajungă spre Republica Moldova. Prin România nu are cum, pentru că este stat european, membru NATO și la fel s-ar lua măsurile de rigoare.

Chiar dacă autoritățile de la Chișinău spun că Republica Moldova se confruntă cu un război hibrid din partea Rusiei, dar nu cu un pericol militar iminent, rezerviștii de peste Prut se pregătesc pentru orice.

Ministerul rus de Externe acuză SUA și aliații săi că încearcă să creeze focare de tensiune în Republica Moldova şi Georgia, pentru o confruntare geopolitică cu Rusia.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite