Mark Gitenstein şi James Rosapepe, foşti ambasadori SUA la Bucureşti, despre relaţia SUA – România în administraţia Trump

20 ianuarie 2017, 16:36

Fostul ambasador al SUA la Bucureşti, Mark Gitenstein, a vorbit despre vizita premierului român şi preşedintelui Camerei Deputaţilor la Washington, la ceremonia de învestire a noului preşedinte al SUA, Donald Trump şi despre importanţa continuităţii relaţiei România – SUA.

Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA la Bucureşti: „Faptul că premierul şi preşedintele Camerei Deputaţilor sunt aici, pentru inaugurare, e un semn bun, care confirmă angajamentul României în Parteneriatul Strategic. E o dovadă că României îi pasă de relaţia cu SUA”.

Mihai Melinescu: Este obişnuită prezenţa demnitarilor străini la inaugurare, pe lângă prezenţa ambasadorului?

Mark Gitenstein: „Cred că au fost aici lideri politici, chiar şefi de guvern, în vizite neoficiale, în anii Obama. Nu e ceva neobişnuit. Nu greşim dacă spunem că Dragnea şi Grindeanu au venit să arate că României îi pasă de relaţia cu SUA, chiar dacă sunt aici în vizită neoficială”.

Mihai Melinescu: Ce credeţi că va schimba noua administraţie în privinţa politicii externe, deci şi în privinţa României?

Mark Gitenstein: „Sper că nu prea mult. Interesele celor două ţări sunt, în esenţă, aceleaşi. Personalul se mai schimbă, în ambele ţări, dar interesele sunt aceleaşi. Pilonii relaţiei noastre sunt cooperarea strategică, importanţa continuării implicării României în Afganistan, rolul ei în a ajuta NATO în Afganistan şi în alte zone, cooperarea în privinţa scutului de la Deveselu. Importantă este şi continuarea relaţiei SUA-România în construirea mecanismelor bunei guvernări, pieţei libere şi statului de drept şi luptei anti-corupţie. Dacă aceste lucruri rămân la fel, nu văd o schimbare majoră în administraţia Trump. Dar vom vedea, în timp”.

James Rosapepe: Baza relaţiei româno-americane este foarte puternică

Fostul ambasador al SUA la Bucureşti, James Rosapepe, este convins că relaţia Statelor Unite cu România nu se va schimba prea mult. Diplomatul recunoaşte că nu l-a auzit pe Donald Trump vorbind prea des despre ţara noastră.

James Rosapepe, fost ambasador al SUA la Bucureşti: „Cred că baza relaţiei româno-americane este foarte puternică. Cred că, după cum văd eu, românii vor să fie un partener solid pentru SUA şi asta nu se va schimba.

Cred că americanii interesaţi de România, nu toţi americanii, oamenii concentraţi pe zonă, atât democraţi cât şi republicani, sunt foarte pro-români, în sensul că România este un aliat important al SUA şi strategic fiind aliat NATO. Dar mai mult decât atât, un aliat cu viziune.

Viitorul preşedinte, dl. Trump, sincer, nu a vorbit prea mult despre România, am observat. Deci nu ştiu ce gânduri mari faţă de România, dar ştiu că mulţi oameni, atât democraţi cât şi republicani în Congres şi oameni care lucrează în administraţie, militari, cred că ei înţeleg importanţa relaţiei româno-americană„.

Mihai Melinescu: Credeţi că relaţia cu NATO se va schimba?

James Rosapepe: „Nu cred şi cu siguranţă sper să nu. Revin! Este foarte important pentru SUA, dar adevărul e că tratatele au fost negociate şi aprobate de Senatul SUA”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite