Martorii unui summit istoric. Adelin Petrișor: Ce a obținut Kim Jong Un? A obținut ceva foarte important: supraviețuirea regimului

12 iunie 2018, 22:00

„Rămânem cu imaginile impresionante, ne gândim că s-a întâmplat pentru prima dată în istorie așa ceva – un președinte american în exercițiu s-a întâlnit cu dictatorul nord-coreean, însă nu știm ce se va întâmpla în viitor. Analiștii spun că, dacă vorbim despre denuclearizare, trebuie să ne așteptăm la un proces foarte lung. Ce este îngrijorător este că nu avem o foaie de parcurs. Astăzi au semnat un acord, așa cum s-au mai semnat alte acorduri cu regimul de la Phenian, bine, nu la nivelul ăsta, însă nu avem o foaie de parcurs, nu știm ce se va întâmpla, nu știm ce mecanism vor avea americanii pentru a putea verifica pe teren dacă într-adevăr Kim Jong Un se ține de cuvânt și este vorba de denuclearizare. Ce  a obținut Kim Jong Un? A obținut ceva foarte important, a obținut ceea ce dorea cel mai mult – supraviețuirea regimului”, a subliniat Adelin Petrișor.

Întâlnirea Trump-Kim a fost analizată până în cele mai mici detalii – de la poziția corpului la expresia feței, până la durata strângerii de mână. Concluzia specialiștilor este aceeași: ambii au dorit să pară relaxați și stăpâni pe situație.

Coregrafia a fost perfectă! Cei doi lideri au intrat exact în același timp și, zâmbitori, și-au dat mâna. 13 secunde – atât a durat prima strângere de mână.

Au intrat simultan, dar la locul întâlnirii, luxosul hotel Capella, primul a venit Kim Jong Un, așa cum e tradiția asiatică – cel mai tânăr vine mai devreme decât cel mai în vârstă.

Colegii noștri Adelin Petrișor și Romeo Stancu au surprins momentul plecării liderului nord-coreean spre locul istoricei întâlniri.

În privinţa limbajului corporal, specialiștii spun că a fost un amestec – de la cordialitate și zâmbete, până la un stil mai formal.

Michael Kovrig, expert: „În mod clar, ambii lideri încearcă să se impună ca oameni siguri pe ei, care domină întâlnirea. Este o competiţie între cei doi”.

În primele 40 de minute, Trump și Kim au stat de vorbă singuri, doar cu translatorul. Apoi, la discuții au venit și delegațiile.

Dejunul a fost o combinație rafinată între bucătăria occidentală și specificul Asiatic – între altele, cubulețe de porc dulci, coaste, salata cu mango, avocado și dressing cu miere și lămâie verde. La desert, tartă cu ciocolată neagră și înghețată cu vanilie.

Apoi, cei doi au făcut o plimbare singuri. Nici măcar traducătorul nu i-a însoțit.

Kim Jong Un a făcut cunoștință cu “Bestia”, limuzina prezidențială americană. Trump a deschis portiera și cei doi lideri au privit în interior, undeva pe bancheta din spate.

Aproape tot timpul, umbra lui Kim a fost sora lui, Kim Yo Jong, șefa propagandei nord-coreene, care are grijă de absolut orice ține de liderul suprem.

Ziua istorică s-a încheiat acolo unde a început, în încăperea în care cei doi s-au întâlnit prima dată.

Reacții internaționale

Uniunea Europeană, Rusia și state din Asia au salutat acordul încheiat de liderii american și nord-coreean, nota dominantă fiind aceea a unui optimism moderat, până la clarificarea tuturor detaliilor implicate de document.

China a declarat că va acționa pentru găsirea unui mecanism de pace adecvat, în timp ce Seulul vrea să analizeze efectele unei potențiale anulări a exercițiilor militare comune cu americanii în regiune.

Coreea de Sud, care a făcut un dans diplomatic între Washington și Phenian, consideră că este vorba despre un eveniment istoric, ce pune capăt Războiului Rece.

Diavolul se ascunde în detalii, vrem să le vedem, a fost reacția Moscovei, care a salutat pasul înainte făcut la Singapore.

Șefa diplmației europene consideră că obiectivul ultim rămâne denuclearizarea verificabilă și ireversibilă a Peninsulei Coreene.

O reacție dură a venit de la Teheran, care crede că președintele Trump și-ar putea retrage semnătura înainte de a ajunge acasă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite