Mărturii oficiale despre întâlnirea „de taină” a polițiștilor cu interlopii clanului Duduianu. Ce a negociat atunci șeful Poliției Române

27 mai 2023, 16:59

În noaptea de 8 spre 9 august 2020 a avut loc o întâlnire între Liviu Vasilescu, șeful Poliției Române, în aceea perioadă, și lideri ai clanului Duduianu. Rezultatul a fost devansarea orei înmormântării lui Emi Pian și astfel s-ar fi evitat apariția unei situații tensionate.

Imediat ce s-a aflat despre întâlnire, preşedintele ţării a cerut explicații oficiale.

LIVIU VASILESCU – şef al Poliţiei Române, în 2020: Sănătatea și liniștea locuitorilor Capitalei au cântărit la acel moment mai mult decât faptul că, ulterior, acțiunea ar fi putut fi interpretată greșit. Am făcut un demers absolut legal.

Cu toate acestea, Liviu Vasilescu a demisionat câteva zile mai târziu, pe 1 septembrie 2020. L-a acţionat însă în instanţă pe președintele sindicatului Europol. Martori în dosar au fost ministrul de interne din 2020, Marcel Vela, și adjunctul Poliției Capitalei din aceea perioadă, Aurelian Ciocârlan. Acesta din urmă a declarat că s-a întâlnit cu Vasilescu şi cu membrii clanului Duduianu pentru a devansa ora înmormântării şi că prezența şefului poliţiei era absolut necesară.

Pe de altă parte, fostul ministru de Interne, Marcel Vela, a spus că decizia acestei întâlniri a fost una oficială. Întrebat dacă prezența șefului poliţiei la această întâlnire a fost dispusă de minister, acesta a răspuns că „față de importanța momentului s-a constituit o celulă de criză la nivelul MAI şi a fost luată această decizie”.

Marcel Vela a susținut că nu a fost încălcată legea. Fostul adjunct al Poliţiei Capitalei a invocat posibilitatea de interpretare a „Legii de Organizare şi funcţionare a poliţiei”. „Nu pot indica un articol din manualul de tactică poliţienească care să cuprindă conduita poliţistului într-o astfel de situaţie”, a spus acesta.

CĂTĂLIN ŢONE – expert judiciar:
Măsura întâlnirii într-o biserică sau în alt loc decât sediul poliției nu era la momentul respectiv prevăzută de nicio normă legală instituțională sau procedură. Măsura putea fi luată prin invitarea la sediul secției, la sediul sectorului. Cred că prin această măsură s-a creat o stare de disconfort, de neîncredere în poliție.

Liviu Vasilescu și Aurelian Ciocârlan nu au răspuns solicitărilor noastre de a oferi un punct de vedere în acest caz. În schimb, Marcel Vela ne-a transmis că nu dorește să mai facă vreun comentariu legat de subiecte ce privesc MAI.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite