Un băiat de 14 ani, supraviețuitor al masacrului de la Bucea, caută dreptate pentru tatăl lui, omorât de ruși

Război în Ucraina Bucea
Război în Ucraina Bucea
13 mai 2022, 14:14

Iura Nechiporenko și tatăl său, Ruslan, au fost împușcați de soldații ruși în timp ce mergeau cu bicicletele la casele unor oameni rămași fără apă și current electric, ca să-i ajute. Cei doi și-au legat bucăți de pânză alba de biciclete, pentru a arăta că au intenții pașnice.

Un soldat rus le-a tăiat calea. Băiatul și tatăl lui și-au ridicat mâinile. „Ce faceți aici?”, își amintește Iura că a spus soldatul rus, fără să aștepte un răspuns. L-a împușcat întâi pe tatăl băiatului. Un glonț a ricoșat în palma băiatului, iar un al doilea glonț i-a intrat în cot.

Iura a supraviețuit tentativei de crimă pentru că soldatul a nimerit, când a tras a treia oară, hanoracul gri și larg pe care îl purta băiatul. După ce a fost împușcat, Iura a stat minute întregi nemișcat în stradă, așteptând ca soldatul să plece. Apoi, a fugit spre grădinița unde lucra mama lui. În beciul grădiniței se ascundeau câțiva localnici. Aceștia i-au dat băiatului primul ajutor. Apoi, a fugit acasă. Când a ajuns, rudele sale au sunat poliția, însă oamenii legii le-au spus că nu aveau ce face, pentru că rușii controlau zona, relatează Associated Press.

Tatăl, înmormântat înfășurat într-un covor, în grădină

A doua zi, familia a mers în căutarea cadavrului tatălui lui Iura. Bunica băiatului, în vârstă de 70 de ani, s-a rugat de soldații care îl păzeau să îi lase să îl ia. Au amenințat-o pe femeie că o împușcă, dar nu au făcut-o. Familia l-a adus acasă pe Ruslan într-o roabă. L-au înfășurat într-un covor și l-au îngropat în grădină.

A doua zi, Iura și familia lui au reușit să plece din Bucea, printr-un coridor de evacuare. Au avut bețe cu bucăți de pânză able și au fost nevoiți să treacă din nou pe lângă locul în care a fost împușcat tatăl lui Iura.

Familia s-a întors în Bucea la jumătatea lui aprilie. Mama lui, Ala, se gândește să îl trimită la studii în străinătate, pentru sănătatea lui mintală.

CITȚI ȘI: LIVE Război în Ucraina, ziua 79. Trupele ucrainene au pierdut controlul în Rubijne, Lugansk, dar au distrus liniile de aprovizionare ale Rusiei în zona de nord

Peste 1.000 de cadavre au fost descoperite în Bucea și în suburbiile Kievului. Doar în Bucea au fost omorâți 31 de copii sub 18 ani, iar 19 au fost răniți, conform unui bilanț oferit de autoritățile locale.

„Toți copiii au fost răniți sau omorâți intenționat, soldații ruși au tras asupra mașinilor care părăseau orașul, mașini pe care era scris „COPII” și care aveau fâșii de pânză albă legate, tocmai pentru a arăta că cei care se aflau în ele aveau intenții pașnice. Au tras intenționat și în casele civililor”,a declarat pentru Associated Press procurorul-șef al regiunii Bucea, Ruslan Kravcenko.

CITIȚI ȘI:  VIDEO Imagini cu luptele dintre apărătorii de la Azovstal şi atacatorii ruşi

Supraviețuitorii masacrului povestesc că soldații ruși trăgeau cu armele spre picioarele lor sau îi amenințau cu grenade.

Associated Press și Frontline au documentat independent omorârea a 21 de copii de către soldații ruși, fapte care se încadrează în definiția crimei de război.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite