Masca de protecție va deveni obligatorie pe stradă, în Portugalia, pentru 70 de zile

Masca obligatorie în Portugalia
Masca obligatorie în Portugalia
23 octombrie 2020, 21:51

Această măsură, care va intra în vigoare după ratificarea sa de către preşedintele conservator Marcelo Rebelo de Sousa, se va aplica pentru o perioadă de 70 de zile la finalul căreia poate fi reînnoită.

Purtarea măştii, care nu va putea fi înlocuită cu o vizieră, va fi obligatorie pentru toate persoanele cu vârsta de peste zece ani „atunci când distanţa fizică recomandată de autorităţile sanitare se dovedeşte impracticabilă”, conform versiunii finale a textului, citată de agenţia Lusa.

Partidele de extremă stângă s-au abţinut de la vot, criticând în special natura prea vagă a unei legi care prevede şi excepţii atunci când purtarea măştii ar fi „incompatibilă cu natura activităţilor practicate”.

Textul, depus de principalul partid de opoziţie, Partidul Social Democrat (PSD, centru-dreapta), a înlocuit un proiect de lege pe care guvernul a trebuit să îl retragă, deoarece prevedea şi obligativitatea utilizării unei aplicaţii pentru urmărirea contactelor.

O astfel de dispoziţie, care a provocat nemulţumirea opoziţiei, medicilor şi apărătorilor dreptului la viaţă privată, ar fi fost fără precedent în Europa şi contrară recomandărilor Bruxelles-ului sau ale Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), care pledează pentru utilizarea voluntară a acestui software.

(sursa: Agerpres)

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite