Masca la școală, contestată în stradă. Mii de oameni au demonstrat în Italia și Croația

6 septembrie 2020, 12:50

Sub deviza „noi suntem poporul”, în jur de 1.000 de italieni au demonstrat la Roma împotriva măsurilor anti COVID-19. Printre cele mai contestate sunt cele care vizează copii, mai exact că trebuie să poarte masca la școală și că vor fi obligatoriu vaccinați. Participanții au ținut să nege și acuzațiile că ar fi conspiraționiști care nu cred în coronavirus.

Întrebat despre acest protest premierul Conte le-a reamintit italienilor că peste 274.000 de persoane au fost infectate și 35.000 au murit. Șeful executivului a exclus reintroducerea unei noi carantine naționale, dar a spus că se pot lua așa-numite măsuri țintite acolo unde va fi necesar.

O adunare mai mare a fost în capitala Croației, unde peste 3.000 de oameni au participat la ceea ce au numit Festivalul libertății. Fără măști sau distanțare, cu muzică și voie bună ca înainte de pandemie, croații acuză guvernul de încălcarea unor drepturi fundamentale prin măsuri restrictive, despre care spun că nu sunt susținute de știință.

Croația este una dintre țările care a controlat cel mai bine debutul epidemiei, cu mai puțin de 100 de cazuri pe zi, în perioada de vârf. După redeschiderea granițelor și reluare turismului însă, numărul infectărilor a crescut, până la aproape 400 de cazuri pe zi, în ultima perioadă.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite