Măsură pentru tinerii care au fost în grija statului sau în plasament și au împlinit 18 ani: dacă merg la școală sau muncesc ar putea primi o indemnizație lunară de 2.522 de lei, până la vârsta de 26 de ani
17 Octombrie 2022, 09:58 (actualizat 17 Octombrie 2022, 11:30)
(actualizat 17 Octombrie 2022, 11:30) | Știrile TVR

De asemenea, persoanele care au în plasament copii vor primi lunar câte 420 de lei pentru fiecare copil în parte, în plus față de alocația de plasament. Sunt propuneri ale unui ordin comun al ministerelor Familiei și Muncii.

"A fost pus în dezbatere publică Ordinul comun al Ministerului Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse și al Ministerului Muncii și Solidarității Sociale, privind aprobarea procedurii de stabilire și plată a alocației lunare de plasament, a indemnizației de sprijin și a indemnizației pentru tineri. Am colaborat îndeaproape cu Marius Budăi, ministrul Muncii", a anunțat ministrul Gabriela Firea, într-o postare pe Facebook.

Potrivit acesteia, este vorba despre indemnizația lunară pentru tinerii care au împlit 18 ani și își continuă școala, într-o formă de învățământ la zi, sau care și-au găsit un loc de muncă. Aceștia vor primi, lunar, o indemnizație de 2.522 de lei, pe toată durata continuării studiilor, până la varsta de 26 de ani.

În același ordin comun sunt și condițiile în care se plătește, în premieră, indemnizația lunară de sprijin acordată persoanei sau familiei care are în plasament unul sau mai mulți copii. Aceasta este în valoare de 420 de lei și se acordă, suplimentar alocației lunare de plasament, pentru fiecare copil în parte. "Este pentru prima dată când sunt recunoscute, inclusiv financiar, efortul și implicarea absolut necondiționate a acestor persoane, care iau în plasament copii, și care până acum nu primeau nicio recompensă materială pentru asta. Așa cum apreciem cu adevărat munca și dedicarea asistenților maternali, era momentul să arătăm că aceeași prețuire o avem și față de familiile sau persoanele care iau acești copii în plasament", a spus ministrul Familiei.

Aceste noi drepturi, ca de altfel și alocația lunară de plasament, se acordă de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale.