Măsuri pentru consumatorii de energie de nivel mediu. Premierul Florin Cîțu dă asigurări că facturile vor fi compensate

24 septembrie 2021, 08:09

Sunt însă voci care cred că Bruxellesul ar trebui să intervină pentru a presa statele să ia astfel de măsuri de sprijin pentru populație cât mai rapid .

5 milioane de gospodării în care consumul nu trece de 200 de kilowați pe lună ar putea avea facturi reduse la energia electrică. Măsura va fi aprobată luna viitoare, potrivit unor surse din guvern, încât să fie aplicată de la 1 noiembrie.

În acest moment, vreau să mă asigur că ceea ce facem pe partea de compensare o să fie rapid, simplu şi să nu implice foarte mult consumatorul. Şi aici vreau să fie foarte clar, vorbesc de consumatorul casnic şi noncasnic, pentru că e vorba şi de IMM-uri şi de companii mici care nu au aceeaşi putere de negociere ca o companie mare. Deci, vorbim şi de consumatorul casnic şi de consumatorul noncasnic. Soluţiile vor fi pentru ambele categorii şi vom avea această soluţie cât mai curând, ca să intre în vigoare de la 1 noiembrie. Pe partea de plafonare, eu am spus că aici trebuie să fim foarte atenți- pe de o parte România este producător de energie și electrică și pe gaz. Atunci aș vrea să ne asigurăm că  nu vom afecta planurile de investiție ale companiilor. Dar dacă la nivelul UE se ajunge să avem majoritatea țărilor să meargă spre plafonare, nu are cum România să nu adopte și această strategie, a spus prim-ministrul Florin Cîțu.

De acestă reducere nu vor beneficia și consumatorii vulnerabili, adică cei cu venituri mici, care vor primi în curând ajutor în bani pentru plata energiei și a lemnului de foc.

După aceste decizii, statul nu ar trebui să mai acorde subvenții pentru gigacalorie. Subvenția să fie doar pentru persoanele care au nevoie. Azi primesc și cei care câștigă foarte mult. Subvenția a întreținut un regim ineficient, de asta primarii nu voiau să reformeze. Bucureștiul are cea mai mare subvenție, deși are cele mai mari câștiguri, a spus prim-ministrul Florin Cîțu.

Până acum, aproape 6 din 10 gospodării au trecut pe piață concurențială la energia electrică. La gaze procentul este de doar 44%. Cei rămași în piață reglementată sunt cei mai expuși la scumpiri, spun specialiștii.

Momentan, pentru acești clienți inactivi, la energia electrică au prețuri valabile până la 31 decembrie. Clienții vor primi notificări în noiembrie și decembrie cu privire la prețurile din semestrul 1 din 2022. Momentan sunt printre cele mai bune din piață. E de așteptat ca aceste prețuri să crească de la 1 ianuarie. Sfatul meu să fie atenți la notificări, să facă comparație cu ofertele din piață și să facă o alegere, a subliniat Zoltan Nagy-Bege, vicepreședintele ANRE.

Îngrijorări legate de prețul energiei sunt în toată Europa. Discuții se poartă și în Parlamentul European.

Am solicitat o dezbatere urgență și o rezoluție. Avem șansa să intre pe ordinea de zi de la începutul lui octombrie pentru a convinge Comisia să se miște mai repede și să pună presiune și pe state, cum e și în România. Comisia trebuie să prezinte clar ce poate face un stat- dacă poate subvenționa, plafona, intervenii pe concurență, a precizat europarlamentarul Victor Negrescu.

Potrivit proiectului discutat în prima lectură la Guvern, facturile la gaze ale consumatorilor vor fi reduse cu 25% în timp ce la energie electrică reducerea va fi de 18 bani pe kWh.

Măsurile îi vizează pe cei care au un consum mediu.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite