Măsurile anti-COVID revin pe masa dezbaterilor. Luni, în „Referendum”, la TVR INFO și TVR 1, de la ora 21.00

Mihai Rădulescu
Mihai Rădulescu
1 august 2022, 16:52

Noua Zeelandă și-a redeshis total granițele după doi ani și jumătate de pandemie. Franţa renunţă la ultimele măsuri anti-COVID pentru pasagerii zborurilor internaţionale. Restricţiile au fost eliminate şi în Austria, cu anumite condiţii. Şi totuşi, pandemia nu s-a încheiat. Experţii se aşteaptă la alte valuri în perioada următoare. Conform OMS, fiecare ţară trebuie să le abordeze cu toate uneltele din arsenalul pandemic – de la vaccinări la intervenţii precum testarea şi distanţarea fizică sau masca de protecţie.

Pe de altă parte, pandemia de COVID lasă în urmă traume și probleme psihice, specialiștii vorbind chiar de o pandemie emoțională care afectează viața socială. Traumatizați, oamenii au ajuns să fie mult mai retrași. Unii încă se mai salută de la distanță, fără să se mai oprească să stea de vorbă cu vecinii sau cunoștințele. În acelaşi timp, aproape un milion de oameni din Wuhan intră în carantină după ce au fost depistate patru noi cazuri COVID, asimptomatice. Cât de mare e pericolul reizbucnirii în forţă a pandemiei? Cum să reacţionăm în acest moment, astfel încât să nu exagerăm, dar nici să nu lăsăm garda jos? Cum stăm cu vaccinurile şi cu antiviralele? Sunt doar câteva dintre temele la care ne provoacă Mihai Rădulescu să ne gândim în prima seară de august, de la ora 21.00, la „Referendum”, emisiunea pe care o realizează şi moderează la TVR 1 şi TVR INFO.

E nevoie de restricţii anti-COVID acum, pentru a evita măsuri mai dure la toamnă – aşa cum recomandă OMS? îşi întreabă jurnalistul publicul şi invitaţii în platou.

„Este ultima ediţie din acest prim sezon al emisiunii ’Referendum’, pe care l-am început în octombrie, anul trecut, cu un subiect legat de Certificatul Verde COVID. Aşadar, încheiem ’rotund ’, tot cu un subiect despre pandemia de coronavirus, pentru că n-am scăpat de acest flagel, din păcate. Iar ceea ce încercăm să facem diseară este să traducem în această cheie, a bătăliei cu pandemia, sensul proverbului ’paza bună trece primejdia rea’. Cum arată acum primejdia şi cum ar trebui să ne păzim de ea – iată ce vom afla de la invitaţii noştri”, anunţă Mihai Rădulescu.

Răspund, în direct la TVR 1, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii (prin telefon), Daciana Toma, medic de familie, Societatea Naţională de Medicina Familiei, Cătălin Apostolescu, medic infecţionist, Spitalul „Matei Balş”, Ion Duvac – psiholog, Facultatea de Psihologie a Universităţii din Bucureşti, respectiv Diana Brâncuş – jurnalist TVR specializat pe Sănătate; de asemenea, vor interveni prin apeluri video medicul epidemiolog timişorean Emilian Popovici şi cercetătorul Octavian Jurma, tot din Timişoara.

Telespectatorii sunt invitaţi să-şi exprime opiniile pe platformele online stiriletvr.ro şi hotnews.ro, precum şi pe paginile de Facebook TVR 1 şi Facebook Referendum. Cele mai interesante comentarii şi întrebări vor fi prezentate în emisiune.

 

 

Sondajul demarat în ediţia precedentă, în care am fost invitaţi să ne spunem părerea referitor la legalizarea canabisului în scop medical, continuă încă atât pe stiriletvr.ro, cât şi pe platforma partenerului media hotnews.ro, iar rezultatul va fi anunţat luni seară, la „Referendum”.

***

La „Referendum”, o temă de actualitate este susţinută cu argumente de două tabere cu opinii contrare, iar telespectatorii participă activ, acordându-şi votul pentru una sau cealaltă dintre echipe. Realizator şi gazdă, Mihai Rădulescu, moderator cu experienţă, intervine pentru a asigura echilibrul confruntării. „Referendum” a debutat în grila de toamnă 2021 a principalului post al Televiziunii Române şi se vede în direct, în fiecare seară de luni, de la ora 21.00, la TVR 1. Românii din afara graniţelor sunt şi ei invitaţi la vot: emisiunea se difuzează simultan şi la TVR INFO, TVR Moldova, iar de la ora 22.50, tot luni, la TVR Internaţional.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite