„McCarthy trebuie să vină aici pentru a vedea ce a făcut războiul”. Volodimir Zelenski îl invită la Kiev pe preşedintele republican al Camerei Reprezentanţilor din Congresul SUA

SUA Camera Reprezentanților
SUA Camera Reprezentanților
8 martie 2023, 23:46

„McCarthy trebuie să vină aici pentru a vedea cum lucrăm, ce se întâmplă, ce a făcut războiul, cu ce luptă oamenii în prezent şi cu cine se luptă. Şi numai după aceea, să vă faceţi o părere”, a adăugat Zelenski.

Şeful statului ucrainean s-a exprimat în cursul unui interviu acordat canalului CNN, care va fi difuzat miercuri seară, potrivit unor fragmente difuzate de televiziune.

În fruntea noii majorităţi republicane din Cameră, Kevin McCarthy este a treia figură ca importanţă în politica americană după preşedinte şi vicepreşedinte.

„Cred că speaker-ul McCarthy nu a vizitat niciodată Kievul sau Ucraina şi cred că asta l-ar putea ajuta”, a adăugat preşedintele ucrainean.

Dar liderul republican al Camerei Reprezentanţilor, ales în ianuarie, a declarat pentru CNN că nu trebuie să călătorească în Ucraina pentru a înţelege situaţia.

Din poziţia sa, el poate frâna programul masiv de ajutor iniţiat de preşedintele Joe Biden în favoarea Ucrainei pentru lupta împotriva Rusiei.

De la invazia rusă a Ucrainei în urmă cu peste un an, Statele Unite au oferit ajutor militar, economic şi umanitar de aproape 100 de miliarde de dolari.

Democrata Nancy Pelosi, care l-a precedat pe McCarthy în această funcţie, a mers la Kiev în mai 2022 pentru a-şi manifesta sprijinul pentru Ucraina.

Dar, dacă nu s-a opus sprijinului american pentru Ucraina, McCarthy a spus în repetate rânduri că Congresul nu ar trebui să semneze „cecuri în alb” fără un control atent.

O minoritate considerabilă de republicani din Congres şi-a exprimat opoziţia faţă de ajutorul militar şi financiar acordat Ucrainei.

„Poziţia mea a fost întotdeauna aceea că nu voi semna un cec în alb. Plecând de la asta, nu trebuie să merg în Ucraina pentru a înţelege dacă este un cec în alb sau nu”, a subliniat McCarthy la CNN.

Sursa: Agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă