Medic la Ambulanța Timiș: "Cazurile sunt grele. E greu să vezi un om că nu mai poate respira și familia lângă, care îi spune 'Tata, te rog să le spui să nu te intubeze'. Nimeni nu vrea să intubeze pacienții"
08 Octombrie 2021, 20:53 (actualizat 08 Octombrie 2021, 21:43)
(actualizat 08 Octombrie 2021, 21:43) | Știrile TVR

Serviciile de ambulanţă sunt cu mult depăşite de numărul de solicitări. Este cea mai aglomerată perioadă de când a început pandemia și ţine aşa de câteva săptămâni. Numai în Timiş, ieri, medicii, asistentele şi ambulanţierii au răspuns la peste 1.100 de solicitări. Cele mai multe, de la persoane infectate cu SARS-CoV-2.

Știu ora când vin la serviciu, dar nu și pe cea la care pleacă. De pe ambulanțe trebuie să ajungă și la pacienți cu COVID, și la cei cu alte boli, care pot fi și ei infectați.

"Așa-zisele 12 ore se prelungesc pentru că suntem puțini și bolnavii sunt din ce în ce mai mulți. Când mi-am luat diploma, am știut ce implică să fii asistent medical, nu numai pe vreme de pace, și războiul e tot al nostru", spune Stela Corneschi.

"Cel mai multe am avut 18 și ultima tură am avut 12", a povestit și Călin Florea, ambulanțier.

Claudia Bălașa, asistent medical: "Să stai cu un pacient în fața spitalului, să-ți fie teamă că-ți rămâne fără oxigen... Noi avem 3 tuburi de oxigen la Ambulanță dar nu sunt suficiente - și lucrul ăsta ne obosește (...) mai mult psihic decât fizic."

Adriana Pinti, corespondent TVR: "În această perioadă extrem de aglomerată, un singur echipaj de la Ambulanță ajunge să parcurgă în oraș peste 100 de km, iar la nivelul județului aproape 400".

Pentru a face face față numărului de solicitări, la Ambulanța Timiș au fost organizate două dispecerate. Din peste 1.100 de solicitări, 70% au fost cazuri COVID.

Nu de puține ori, se întâmplă ca pacienții să se stingă lângă ei.

Florin Crișan, purtător de cuvânt, Serviciul de Ambulanță Timiș: "Cazurile sunt grele. E greu să-i spui unui om, să-l vezi că nu mai poate respira și să vezi familia lângă, care îi spune 'Tata, te rog să le spui să nu te intubeze'. Nimeni nu vrea să intubeze pacienții, cu atât mai mult în condițiile actuale, în care locurile nu mai sunt pe terapie."

În județul Timiș, rata de incidență se apropie de 10 cazuri la mia de locuitori în ultimele două săptămâni.