Medicamente antivirale rusești neautorizate, cumpărate de români de pe tarabele din piețe

13 noiembrie 2021, 17:44

Cei infectați cu coronavirus trebuie să consulte un specialist și să folosească numai medicamente prescrise de acesta.

Acest medicament vândut într-o piață din Iași este un antiviral produs în Belarus și utilizat în tratamentul gripei. Substanța activă este umiferovir, aceeași care se găsește și într-un alt medicament antiviral produs în Ucraina. Ambele se vând legal în Republica Moldova și de acolo ajung în piețele din România sau pe internet. La noi în țară, însă, aceste antivirale nu sunt autorizate. Iar cele cumpărate din locuri neautorizate pot fi contrafăcute.

În ultimele săptămâni, numai în Iași au fost depistate cinci persoane care vindeau medicamente în diverse locuri din oraș fără a avea autorizație. Iar un tânăr de 32 de ani care le vindea pe internet are dosar penal.

La mare căutare este și un alt medicament antiviral cu aceeași substanță activă, dar produs în Rusia, Arbidol. Acesta nu este autorizat nici în Moldova și nici în România.

Medicamentele antivirale au ajuns la mare căutare și pentru că substanța lor activă a fost pe lista de tratament pentru pacienții infectați cu sars-cov-2 și internați în spitalele din țara noastră timp de un an, începând din martie anul trecut. În noul protocol aprobat în aprilie, ministerul Sănătății spune că umifenovir nu și-a dovedit eficiența în tratarea bolnavilor cu coronavirus.

Medicii susțin că antiviralele autorizate ar trebui să se găsească și în farmacii pentru pacienții cu coronavirus care nu au nevoie de internare în spital.

O importantă platformă de anunțuri a anunțat că a înregistrat 8 mii de căutări pentru medicamente antivirale luna trecută și a precizat că a decis să blocheze orice anunț pentru vânzarea de medicamente eliberate pe bază de rețetă.

 

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite