Medicamentele generice, tot mai rare și mai scumpe. Producătorii cer ajustarea cu inflația a prețurilor la medicamentele ieftine

9 martie 2023, 13:31

Peste trei mii de medicamente au fost retrase de pe piaţă, în ultimii ani, majoritatea din motive comerciale. Cele mai multe sunt generice, cele cu aceeaşi substanţă activă precum cele originale, dar mult mai ieftine. De exemplu, dacă un anticoagulant original costă 170 de lei, unul generic e 10 lei. Iar statul, care impune preţurile cele mai mici din Europa, le compensează pe cele mai ieftine.

Dacă pacientul nu găseşte la farmacie medicamentul mai ieftin din schema de tratament, care este compensat 100%, singura soluţie este să ia unul mai scump, dar va trebui să plătească o diferență, uneori foarte importantă, şi nu toţi își permit.

Medicii de familie au zilnic pacienţi cu mai multe boli cronice care nu-şi permit să achite diferenţa la reţetă. Iar dacă le schimbă schema, stau cu emoţii să vadă cum reacţionează.

Dacă bolnavii nu-i permit costurile şi renunţă la tratament, statul va plăti mai mult pentru complicaţii, explică pacienţii.

Producătorii de generice se plâng că, din cauza războiului din Ucraina şi a pandemiei, au creşteri de costuri şi de 300 la sută pentru energie, transport, materii prime și ambalajele necesare în fabrici. Ei nu pot scumpi însă medicamentele, care au preţul reglementat prin lege. Aşa că cer ajustarea cu rata inflaţiei măcar pentru tratamentele de până în 50 de lei. Şi reducerea taxei clawback la 15 la sută, de la 28 la sută, cât achită acum în realitate.

Cel puţin Ministerul Sănătăţii pare că e de acord şi încearcă să facă ceva, însă până acum nu s-a întâmplat nimic. Şi dispar zi de zi medicamente.

Dacă medicamentele ieftine vor fi retrase, CNAS va plăti mai mult pentru compensarea celor mai scumpe. Potrivit unui studiu recent, 7 din 10 pacienţi români se tratează cu generice. Totuşi, România are de patru ori mai puține medicamente generice decât Polonia și de șase ori mai puține decât Germania.

–––––––––––––––––

Un număr de 3000 de medicamente au dispărut din România doar în ultimii ani. Genericele – adică medicamentele mai ieftine care au aceeaşi substanţă ca originalele, sunt folosite de 80% dintre bolnavi.

”Populația îmbătrânește, necesarul de medicamente este în creștere. Soluția este una simplă: pentru medicamentele care sunt până în 50 de lei ar fi firesc ca prețul acestora să fie ajutat cu inflația. Ar fi primul pas pentru a ne asigura că această dispariție accelerată a medicamentelor ieftine este stopată. A doua măsură este reducerea taxei claw back”, a explicat Daniel Bran, vicepreședinte la Asociația Producătorilor de Medicamente Generice.

”Vă dau un exemplu a unui pacient: ieri a fost în cabinet, are și ghinionul de a avea o pensie de 1.700-1.800 de lei. Nu pot să-i dau cu compensare suplimentară. Printre altele, pentru că e hipertensiv dislipidemic, are astm, are fibrilație atrială, aș putea să îi dau un anticoagulant modern, dar pentru acesta ar plăti 172 de lei, doar pentru un medicament. El având șapte medicamente pe rețeta compensată. Acest om nu-și permite lună de lună, ani de zile, să suporte aceste costuri”, a precizat Daciana Toma, medic de familie.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite