Medici români: Plaquenil şi Kaletra, medicamente folosite în tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2, au efecte adverse
21 Octombrie 2020, 19:32 (actualizat 21 Octombrie 2020, 22:28)
(actualizat 21 Octombrie 2020, 22:28) | Știrile TVR

Două medicamente, folosite în tratarea pacienţilor români, infectaţi cu SARS-COV-2, au mai multe efecte adverse decât beneficii. Asta susţin specialişti români despre Plaquenil şi Kaletra şi solicită autorităţilor să le elimine din protocoalele de tratament. Comisia de Boli Infecţioase a Ministerului Sănătăţii va analiza dacă le menţine sau nu. La fel se va întâmpla şi pentru Remdesivir.

În România, un pacient infectat cu SARS-CoV-2 primește în spital măcar unul dintre cele două medicamente controversate. Deși, sistemele de sănătate vest-europene au interzis de multe luni utilizarea lor în afara studiilor clinice.

Profesorul Cristian Băicuș, membru al consiliului consultativ Cochrane România și medic la Spitalul Colentina, susține că Plaquenil și Kaletra nu ajută în lupta cu noul coronavirus. În plus, ar putea chiar prezenta riscuri pentru pacienți.

În ultimul protocol din luna august, Ministerul Sănătății din România menține că tratament contra COVID-19 antiviralele controversate: hidroxiclorochină și combinația Lapinavir-Ritonavir.

OMS a anunțat, câteva zile mai târziu, că renunță la cele două variante de tratament care se aflau de câteva luni pe lista de remedii verificate pe plan mondial.

Sunt însă medici români care continuă să susțină eficiența acestor medicamente

Până în acest moment, industria farmaceutică nu a găsit niciun medicament țintit pentru SARS-CoV-2.