Medicii atrag atenția că administrarea în exces a antibioticelor poate duce chiar la deces, deoarece unele bacterii nu mai reacționează la niciun antibiotic

11 octombrie 2022, 13:31

Consumul excesiv de antibiotice începe de la vârste fragede, atunci când părinţii au tendinţa de a administra astfel de medicamente la primul semn de boală al copilului. De multe ori, fără să consulte medicul.

Şi în viaţa adultă, abuzul de antibiotice continuă. Românii îţi administrează singuri mai ales antibiotice cu spectru larg sau foarte puternice, avertizează în raportul său Centrul european pentru prevenirea şi controlul bolilor.

În faţa camerelor de luat vederi, însă, nimeni nu recunoaşte că ar fi luat antibiotice fără sfatul medicului.

Folosirea în exces a antibioticelor, în cazul răcelilor banale sau de fiecare dată când apare febra, a făcut ca bacteriile să fie mult mai rezistente la tratamentele existente.

Mai mult, pneumoniile sau tuberculoza au devenit mult mai greu de tratat. E nevoie de administrarea a trei sau chiar patru antibiotice diferite pentru vindecare.

Italia şi Grecia sunt ţările unde consumul de antibiotice este mai mare decât în România, arată datele Centrului european de control al bolilor.

CITIȚI ȘI: România, locul 3 în Europa în privința consumului de antibiotice

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite