Medicii din Republica Moldova vin în ajutorul României

18 octombrie 2021, 12:47

32 de medici și asistente ATI de la Chișinău se vor alătura medicilor militari și celor din Iași, detașați deja la Spitalul modular din Lețcani pentru tratarea bolnavilor cu forme medii și grave de covid.

Natalia Gavrilița, prim-ministrul Republicii Moldova: „Guvernul Republicii Moldova vine cu un gest de susţinere. Solidaritatea şi responsabilitatea sunt cruciale în aceste momente. Medicii sunt specialiști ATI în tratarea covid. Medicii noștri nu s-au mai îmbolnăvit în ultima perioadă, în majoritatea lor sunt vaccinați.”

Ala Nemerenco, ministrul Sănătății din Republica Moldova: „Noi stăm mult mai bine decât ce se întâmplă peste Prut. Am luat decizia Ministerului Sănătății este să trimită acești medici într-un spital mare modular organizat în Lețcani din Iași. Toți medicii au experiență în ATI ca să poată să fie de folos sistemului de sănătate din România. Medicii noștri se îmbolnăvesc foarte rar, deoarece în marea lor majoritate sunt vaccinați.”

Pe lângă ajutorul dat de vecinii moldoveni, la Lețcani este încă nevoie și de alți de medici și asistente.

Dr. Florin Manuel Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase din Iași: „În cadrul spitalului de la Lețcani e nevoie de personal. 70 de pacienți pot fi tratați acolo, 48 de paturi ATI, dar, pentru a putea ajunge la capacitatea de îngrijire e nevoie în continuare de personal medical, avem suportul colegilor din MAPN și al fraților basarabeni.”

Medicii, asistentele și paramedicii moldoveni au ajuns după amiază la Lețcani.

Excelenţa Sa Daniel Ioniță, ambasadorul României în Republica Moldova: „Gestul dumneavoastră, făcut în aceste vremuri grele pentru noi, nu va fi uitat. Faptul că dumneavoastră aţi demonstrat şi demonstraţi solidaritate şi daţi dovadă de empatie faţă de noi, cei din România, demostrează o dată în plus că sângele apă nu se face.”

Echipa de la Chișinău va rămâne la Lețcani două săptămâni. Medicii români și moldoveni au mai colaborat și anul trecut, când echipele noastre au ajutat la tratarea bolnavilor de covid din țara vecină.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite