Medicii români recomandă imunizarea împotriva gripei. Pericolul este ridicat, în contextul pandemiei de COVID-19

21 august 2020, 20:57

Un obicei pe care e bine să-l deprindem, spun medicii. Mai ales că pericolul e și mai mare acum când durerea în gât, tusea și febra pot fi și semne de COVID-19.

Diagnosticarea se face însă în urma testării pentru virusul gripal sau SARS-CoV-2.

Medicii atrag atenția că cele mai mari probleme le au persoanele care au contractat ambele boli respiratorii. S-a întâmplat la începutul pandemiei.

Radu Țincu, medic primar Terapie Intensivă, Spitalul de Urgență Floreasca: Afectarea pulmonară va fi extrem de importantă. Gravitatea va fi mult accentuată în cazul unui pacient care dezvoltă simultan gripă sezonieră și SARS-CoV-2 și cel mai probabil acești pacienți vor necesita măsuri de terapie intensivă. În acest fel presiunea pe secțiile de Terapie Intensivă probabil va fi mai ridicată în perioada de toamnă-iarnă.

73 de români au murit de gripă în sezonul trecut, iar în laboratoare au fost confirmate aproape 2000 de cazuri.

Bătrânii, bolnavii cu afecțiuni cronice respiratorii ori cardiovasculare și copiii rămân cei mai vulnerabili în fața virusului gripal.

Conf. univ. dr. Carmen Bușneag, medic primar medicină de familie: Aduce mult mai multe beneficii decât riscuri. Gândiți-vă că acest vaccin este indicat de la vârsta de 6 luni. Efectele secundare sunt foarte rare, de la efecte minore cum ar fi o ușoară înroșire la locul injectării sau o durere locală care durează cel mult o zi.

Ministerul Sănătății vrea să achiziționeze aproape 3 milioane de doze de vaccin.

Primele seruri sunt așteptate în luna septembrie, după ce Organizația Mondială a Sănătății va anunța formula noului vaccin.

Andrei Baciu, secretar de stat, Ministerul Sănătăţii:  Oricine își dorește să se vaccineze și care nu se încadrează în categoria persoanelor la risc poate să meargă în farmacii și să comunice acest lucru iar în momentul în care vaccinul va fi accesibil va fi livrat pentru a se vaccina.

Pentru a se imuniza împotriva gripei, organismul are nevoie chiar și de două săptămâni, după administrarea serului.

În sezonul trecut s-au vaccinat peste 1,5 milioane de persoane din grupele de risc.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite