Medicii stomatologi cer ca tarifele și plafoanele lunare stabilite de CNAS pentru cabinete să fie recalculate, astfel încât să îi ajute pe pacienții asigurați

Stomatolog
Stomatolog
8 februarie 2023, 13:05

,,În mare parte, tarifele CNAS nu acoperă prețul de achiziție al materialelor utilizate în tratament. În prezent, plafonul lunar stabilit de CNAS este insuficient pentru a oferi servicii stomatologice adecvate. Suma contractată de cabinetele stomatologice este mult sub nivelul sumelor contractate de alte specialități medicale, dar taxele de evaluare sunt aceleași și pentru un cabinet de stomatologie cu un decont lunar de 4.000 lei (maxim posibil pentru un medic specialist în mediul urban) și pentru alte specialități medicale”, a declarat dr. Anda Tiron, secretar general al Patronatului Medicilor Stomatologi din România, medic stomatolog în București.

Aproximativ 80% dintre medicii stomatologi din România profesează în mediul urban, preponderent în centre universitare, ceea ce creează mari dezechilibre privind posibilitățile de adresabilitate ale pacienților.

,,România în fiecare an scoate pe piață în plus față de nevoile existente, peste 1.000 de medici stomatologi. Majoritatea aleg să-și desfășoare activitatea în centre universitare, în detrimentul orașelor mici și satelor. Este necesară o  legislație care să încurajeze tinerii medici să asigure asistența stomatologică și în localitățile unde accesul la servicii medicale este redus sau inexistent”, a declarat conf. univ. dr. Cristian Vlad, președintele Patronatului Medicilor Stomatologi din România, medic stomatolog în Timișoara.

Prețurile decontate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) pentru servicii stomatologice și taxele de evaluare pe care trebuie să le achite medicii stomatologi nu-i motivează pe aceștia să încheie contracte cu CNAS, susține Patronatul Medicilor Stomatologi.

Organizația are următoarele propuneri către autoritățile medicale:

1.   Simplificarea și clarificarea legislației aplicabile cabinetelor stomatologice

2.   Stabilirea anuală a numărului de studenți la facultățile de profil în concordanță cu statistica reală de medici stomatologi cu liberă practică avizați și cu cerințele de pe piața muncii.

3.   Instituirea de programe naționale de sănătate orală de către Ministerul Sănătății, în special de prevenție.

4.   Alinierea tarifelor decontate de CNAS la nivelul prețurilor actuale ale materialelor și aparaturii minime obligatorii din dotare.

5.   Stabilirea unor plafoane care să ajute pacienții care contribuie la sistemul național de asigurări de sănătate să-și rezolve problemele de sănătate orală.

6.   Reducerea taxelor de avizare la CNAS proporțional cu valoarea plafonului și cu a deconturilor pentru celelalte specialități

7.   Programe de finanțare și stimulare a instalării medicilor stomatologi și de alte specialități către zone în care serviciile medicale și stomatologice nu sunt accesibile unui număr mare de cetățeni.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite