#RespectCelorDinLiniaIntai | Mesajul medicului Virgil Musta, șeful secției de boli infecțioase a spitalului „Victor Babeș” din Timișoara: „Dacă nu respectăm măsurile, vom plânge de Sfintele Sărbători!”

15 aprilie 2020, 18:46

Pe medicul Virgil Musta l-am prins greu la interviu. Când nu este lângă pacienți, este în ședințe sau se asigură că medicii de pe secția lui au tot ce le trebuie și respectă protocolul. Este privit acum, mai mult ca oricând, ca un înger păzitor. Al pacienților și al colegilor. Până acum niciun cadru medical din subordinea lui nu a fost infectat, iar rata de vindecare în rândul pacienților este foarte bună. Cazurile grave sunt atent gestionate și resursele distribuite cu grijă.

“Avem 9 pacienți în terapie intensivă. Sunt forme grave, toți sunt intubați. Avem două locuri care, conform procedurilor interne, le ținem pentru pacienții care sunt grav pe secție, pentru că daca apar complicații nu aveam timp să chemăm salvarea și să fie transferați în altă clinică de terapie intensivă”, spune medicul.

Medic primar, cadru universitar la Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş” din Timişoara”, doctorul Virgil Musta este binecunoscut pe plan local. Bunicul său a fost deputat în Marea Adunare Naţională de la Alba Iulia iar familia din care face parte se bucură de tradiție și respect în Banat. Doctorul Musta se implică de ani de zile, aproape neobosit în campanii de prevenție. Când a lovit criza generată de COVID-19 și la noi, el a reușit să domolească măcar puțin furtuna de disperare. A privit năpasta care s-a abătut ca o noua provocare. Și a „tratat-o” cu hotărârea unui medic care știe că vrea să salveze pe toată lumea.

“Am împărțit spitalul în zone roșii unde se ia contact cu pacienții, zonele galbene unde există riscul să se cu pacienții sau există un oarecare risc de contaminare și zonele albe sau verzi, care nu prezintă acest risc de contaminare”, explică doctoral Virgil Musta.

Medicii și asistentele lucrează în trei ture, astfel încât serviciul de asistență medicală să fie asiguratp 24 din 24 de ore.

Pentru tratarea pacienților de COVID, medicul Virgil Musta a ales o schemă de tratament diferită de celalalte centre din protocolul național, cu acordul profesorului Streinu Cercel. Însă, cel mai important, pacienții infectați primesc un bilețel de încurajare lângă tratament. “Să știți că e cheia succesului medical. Dacă pacienții au încredere în medici, ascultă recomandările”, mărturisește Virgil Musta.

Fiecare externare de pacient vindecat este motiv de sărbătoare pentru medicii de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara. Iar fiecare deces, o bătălie pierdută. Și nu de puține ori, cadrele medicale au simțit că nu mai pot.

Virgil Musta le cere romanilor să stea în case de sărbători: “Dacă se respectă măsurile luate, dacă ne protejăm bătrânii sau persoanele cu risc vom câștiga acest război. Dacă nu vom face acest lucru, vom plânge de sfintele sărbători de Paști. Fiți înțelepți, fiți creștini, dar aveți grijă de sănătatea dumneavoastră pentru că este cea mai importantă!”.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite