Mese de sărbători cu legume de import. Producătorii locali spun că nu au suficienți bani să cultive în sere și solarii

21 decembrie 2022, 17:44

Roșii din Grecia și Spania și ardei din Bulgaria. Sunt doar câteva dintre legumele din import pe care clienții le găsesc în cantități mari pe tarabe, în ajunul sărbătorilor. Prețurile sunt pe măsură.

Agricultorii reclamă că nu au suficienți bani să cultive tomate și alte legume în sere și solarii încălzite, din cauza costurilor mari cu energia.

Din acest motiv, vând iarna doar salată, ridichi și alte verdețuri mai rezistente la frig.

Nela Mihail, producător agricol: Gazul e foarte scump și nu ne permitem noi să punem tomate și alte produse pentru iarnă. Punem ce putem noi să ne descurcăm.

Lazăra Matei, producător agricol: Și folia și tot, tot, tot s-a scumpit.

Ministerul Agriculturii a pregătit măsuri de sprijin, dar, pentru început, doar pentru producția de tomate în spații protejate.

Prin noul program „Tomata”, valoarea maximă a sprijinului este de 3.000 de euro, iar beneficiarii vor trebui să obțină o producție de cel puțin 3 tone, pe 1.000 de mp.

Petre Daea, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale: Este important pentru că, prin această măsură, putem să reducem importul de produse şi să echilibrăm balanţa comercială. La începutul anului viitor proiectăm şi forme de sprijin şi pentru celelalte legume, pentru toamnă.

Și parlamentarii au pregătit o schemă de ajutor de stat pentru producătorii de legume-fructe și cartofi. Dacă legea va fi adoptată, atunci va fi subvenționată 20% din valoarea producţiei comercializate timp de trei ani.

Cristian Rusu, preşedinte, Asociaţia Naţională a Producătorilor de Legume „LEGROM”: Ar trebui un plan național de construcție de spații protejate doar de către cei care sunt de meserie. Din 10 proiecte europene de spații protejate, de sere în general, 8 dau faliment în primul an. Asta ar fi un prim pas. Iar un al doilea, susținerea energetică a țăranului român. Asta este cel mai important.

Numai în primele 9 luni ale anului, România a importat legume de peste 460 de milioane de euro din țări precum Turcia, Olanda, Germania, Polonia și Spania, potrivit Instititului Național de Statistică.

Valoarea totală a importurilor a fost mai mare decât în perioada similară a anului trecut.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite