Mexicul salută redeschiderea frontierei cu Statele Unite

Mexic deschidere granița cu SUA
Mexic deschidere granița cu SUA
14 octombrie 2021, 08:17

Washingtonul a anunţat redeschiderea „la începutul lui noiembrie” a frontierelor sale terestre cu Canada şi Mexic pentru călătorii vaccinaţi împotriva COVID-19.

Statele Unite şi-au închis frontierele din martie 2020 la începutul pandemiei. Doar trecerea mărfurilor, lucrătorilor sau studenţilor a fost autorizată între Mexic şi Statele Unite.

Preşedintele mexican, Andres Manuel Lopez Obrador, a salutat o „veste bună” în cursul briefingului cotidian de presă: „Ne vom întoarce la normalitate la frontiera noastră de nord”.

Redeschiderea frontierei va „accelera creşterea economică în regiunea de la frontiera nordică a Mexicului”, a adăugat ministrul de externe, Marcelo Ebrard.

Al unsprezecelea exportator mondial de bunuri, Mexicul este al doilea furnizor şi al doilea client al Statelor Unite. Cele două ţări sunt legate printr-un tratat regional de liber schimb semnat şi de Canada.

Preşedintele Andres Lopez Manuel Obrador a dorit să liniştească Statele Unite afirmând că proiectul său major de reformă a pieţei energiei „nu contravine” tratatului de liber schimb.

„Dimpotrivă: este vorba pentru Mexic să aibă şi mai multe avantaje comparative, pentru a atrage mai multe investiţii”, a spus el.

Reforma constituţională a pieţei energiei trebuie să consolideze rolul întreprinderii de stat Comisia Federală (CFE), în special în materie de producţie, a insistat preşedintele.

CFE urmează să deţină la final 54% din piaţă, 46% revenind sectorului privat.

Executivul reproşează guvernelor anterioare că au liberalizat piaţa energiei, în beneficiul companiilor străine ca spaniolii de la Iberdrola

Reforma urmează să fie discutată în parlament în lunile următoare, mai scrie AFP.

 

 

 

 

sursa agerpres

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite