„Mici fisuri”. Politico: Unitatea dintre SUA și Ucraina pare a se destrăma încet-încet

Olena Zelenska Joe Biden și Volodimir Zelenski
Olena Zelenska Joe Biden și Volodimir Zelenski
14 martie 2023, 11:50

„Administrația nu are un obiectiv politic clar și un scop clar. Se va prelungi acest lucru, exact ceea ce-și dorește Vladimir Putin?”, a declarat Michael McCaul (republican din Texas), președintele Comisiei pentru afaceri externe din Camera Reprezentanților. „Nu văd o politică pentru victorie în acest moment, iar dacă nu avem asta, atunci ce facem?”.

În mod public, a existat o mică separare între Biden și președintele ucrainean Volodimir Zelenski, o alianță care a fost afișată din plin luna trecută, când președintele american a făcut o vizită secretă și dramatică la Kiev. Dar, pe baza conversațiilor cu 10 oficiali, legislatori și experți, apar noi puncte de tensiune: sabotajul unei conducte de gaze naturale pe fundul Oceanului Atlantic; apărarea brutală a unui oraș ucrainean lipsit de importanță strategică; și un plan de luptă pentru o regiune în care forțele rusești sunt înrădăcinate de aproape un deceniu.

Înalți oficiali ai administrației susțin că unitatea dintre Washington și Kiev este strânsă. Dar fracturile care au apărut fac mai greu de susținut în mod credibil această alianță.

Timp de nouă luni, Rusia a asediat Bahmut, deși capturarea orașului din sud-estul Ucrainei nu ar face mare lucru pentru a modifica traiectoria războiului. Acesta a devenit punctul central al luptei în ultimele săptămâni, cu trupe și prizonieri din grupul mercenar Wagner conducând lupta împotriva forțelor ucrainene. Ambele părți au suferit pierderi grele și au ras orașul de pe fața pământului.

Ucraina a intrat în luptă, refuzând să abandoneze ruinele chiar și cu costuri enorme.

„Fiecare zi de apărare a orașului ne permite să câștigăm timp pentru a pregăti rezervele și pentru a ne pregăti pentru viitoarele operațiuni ofensive”, a declarat generalul-colonel Oleksandr Sirskîi, comandantul forțelor terestre ucrainene. „În același timp, în luptele pentru această fortăreață, inamicul pierde cea mai capabilă de luptă parte a armatei sale – trupele de asalt ale Wagner.”

Mai mulți oficiali ai administrației au început să se îngrijoreze de faptul că Ucraina cheltuiește atât de mulți oameni și muniții în Bahmut, încât ar putea să le afecteze capacitatea de a organiza o contraofensivă majoră în primăvară.

„Cu siguranță, nu vreau să nu iau în considerare munca extraordinară pe care soldații și liderii ucraineni au depus-o pentru a apăra Bahmut, dar cred că este mai mult o valoare simbolică decât o valoare strategică și operațională”, a declarat secretarul apărării Lloyd Austin.

Kievul, deocamdată, a ignorat contribuția Washingtonului.

Între timp, o evaluare a serviciilor de informații americane a sugerat că un „grup pro-Ucraina” este responsabil de distrugerea conductelor de gaze naturale Nord Stream în toamna anului trecut, făcând lumină într-un mare mister. Noile informații, raportate pentru prima dată de The New York Times, nu conțineau prea multe detalii, dar păreau să dărâme teoria potrivit căreia Moscova ar fi fost responsabilă pentru sabotarea conductelor care au livrat gazul rusesc în Europa.

Analiștii serviciilor de informații nu cred că Zelenski sau consilierii săi au fost implicați în sabotaj, dar administrația Biden a transmis Kievului – la fel cum a făcut-o și atunci când o mașină capcană din Moscova a ucis-o pe fiica unui important naționalist rus anul trecut – că anumite acte de violență în afara granițelor Ucrainei nu vor fi tolerate.

A existat, de asemenea, uneori, frustrare cu privire la livrarea de arme de către Washington Ucrainei. Statele Unite au trimis, de departe, cele mai multe arme și echipamente pe front, dar Kievul a pus mereu presiune pentru un nou set de livrări. Deși majoritatea membrilor administrației au fost înțelegători cu privire la disperarea Kievului de a se apăra, au existat nemulțumiri cu privire la solicitările constante și, uneori, la faptul că Zelenski nu și-a arătat recunoștința corespunzătoare, potrivit a doi oficiali de la Casa Albă care nu au fost autorizați să vorbească public despre conversații private.

„Cred că administrația este divizată, Consiliul Național de Securitate este divizat” în privința armelor care trebuie trimise în Ucraina, a declarat McCaul, care este în contact permanent cu înalți oficiali ai lui Biden. „Vorbesc cu o mulțime de militari de rang înalt și ei sunt, în mare parte, de acord să le dăm ATACMS”.

Administrația nu a furnizat aceste rachete cu rază lungă de acțiune pentru că sunt puține de rezervă în arsenalul propriu al Americii. Există, de asemenea, teama că Ucraina ar putea lovi ținte rusești îndepărtate, ceea ce ar putea duce la o escaladare a războiului.

Un raport recent potrivit căruia Pentagonul a blocat administrația Biden să împărtășească dovezile privind posibilele crime de război rusești cu Curtea Penală Internațională a mai dat o lovitură poveștii unității. Oficialii de la Casa Albă au fost consternați când a apărut relatarea din New York Times, temându-se că aceasta ar putea afecta argumentele morale pe care SUA le-a invocat pentru susținerea Ucrainei împotriva crimelor de război și a crimelor împotriva umanității comise de Rusia.

Administrația a declarat definitiv că alianța dintre Statele Unite – și aliații săi – și Kievul rămâne puternică și că va dura atâta timp cât războiul va fi în toi.

Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, Adrienne Watson, a declarat că Casa Albă este „în comunicare constantă cu Ucraina, deoarece susținem apărarea suveranității și integrității lor teritoriale”. Ea a adăugat că, în condițiile în care Putin nu dă semne de încetare a războiului, „cel mai bun lucru pe care îl putem face este să continuăm să ajutăm Ucraina să aibă succes pe câmpul de luptă, astfel încât să fie în cea mai puternică poziție posibilă la masa negocierilor atunci când va veni momentul”.

Dar deconectările din ce în ce mai mari ar putea prefigura o divizare mai mare în ceea ce privește dezbaterea privind modul în care se va încheia războiul.

Deși Biden a promis un sprijin constant, iar cuferele rămân deschise deocamdată, SUA au fost clare cu Kievul că nu pot finanța Ucraina la nesfârșit la acest nivel. Deși susținerea Ucrainei a fost în mare parte un efort bipartizan, un număr mic, dar în creștere, de republicani a început să își exprime scepticismul cu privire la utilizarea comorii americane pentru a susține Kievul fără a se întrevedea un sfârșit al războiului.

Printre cei care și-au exprimat îndoiala cu privire la sprijinul pe termen lung se numără președintele Camerei Reprezentanților, Kevin McCarthy, care a declarat că SUA nu vor oferi un „cec în alb” Ucrainei și a respins invitația lui Zelenski de a călători la Kiev și de a învăța despre realitățile războiului.

„Întotdeauna există o anumită fricțiune încorporată”, a declarat Kurt Volker, un fost emisar prezidențial special pentru Ucraina în timpul administrației Trump. „Zelenski a călcat un pic pe bec în relația cu McCarthy, dându-i impresia că are nevoie să-l «educe», mai degrabă decât să lucreze cu el.”

Dar mulți observatori apreciază unitatea transatlantică remarcabilă, lăudând alianța care a rezistat în pofida costurilor economice și politice ale războiului.

„Văd micile fisuri, dar acestea au existat cu puncte de dezacord și puncte de vedere variate între SUA și Ucraina chiar înainte de marea invazie din februarie”, a declarat Shelby Magid, director adjunct al Centrului Eurasia al Atlantic Council. „Zelenski a mai făcut remarci ascuțite la adresa SUA, iar Casa Albă și-a exprimat dezacordul cu el – în mod public și privat – cu privire la anumite aspecte specifice, dar acest lucru nu a schimbat parteneriatul general cu SUA.”

Punctele de criză planează încă la orizont. Insistența lui Zelenski ca întregul teritoriu – inclusiv Crimeea, care se află sub controlul Rusiei din 2014 – să fie returnată Ucrainei înainte de începerea oricăror negocieri de pace nu ar face decât să prelungească războiul, consideră oficialii americani. Secretarul de stat Antony Blinken a semnalat Kievului că o eventuală recucerire a Crimeei de către Ucraina ar fi o linie roșie pentru Putin, ceea ce ar putea duce la o escaladare dramatică din partea Moscovei.

În plus, Pentagonul și-a exprimat în mod constant îndoiala că forțele ucrainene – în ciuda faptului că sunt înarmate cu arme occidentale sofisticate – ar putea să disloce Rusia din Crimeea, unde este înrădăcinată de aproape un deceniu.

Deocamdată, Biden a continuat să se țină de refrenul său conform căruia Statele Unite vor lăsa toate deciziile privind războiul și pacea în seama lui Zelenski. Dar au început să se audă șoapte prin Washington despre cât de sustenabil va fi acest lucru, pe măsură ce războiul continuă – și alte alegeri prezidențiale se apropie.

„Nu a existat niciodată în istorie un război fără eșecuri și provocări”, a declarat reprezentantul Jason Crow, un veteran al armatei și membru HFAC. „Întrebarea nu este dacă ucrainenii au sau nu rețineri, ci cum răspund și le depășesc. Ucraina va învinge, va învinge Rusia și va rămâne liberă.”

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite