Microbiologi: Topirea ghețarilor ar putea elibera peste 100.000 de tone de microbi, în următorii 80 de ani

Topirea ghețarilor văzută din satelit
Topirea ghețarilor văzută din satelit
18 noiembrie 2022, 15:02

Cercetătorii de la Universitatea Aberystwyth au realizat un studiu care evidențiază necesitatea unor acțiuni rapide pentru limitarea încălzirii globale. Aceștia au studiat apa topită a opt ghețari din Europa, America de Nord și din două situri din Groenlanda

Microbiologul Dr. Arwyn Edwards, citat de BBC,  declară că studiul a arătat pentru prima dată amploarea microorganismelor care trăiesc la suprafață sau sunt blocate în interiorul ghețarilor Pământului.

„Numărul de microbi eliberați depinde strâns de cât de repede se topesc ghețarii și, prin urmare, de cât de mult continuăm să încălzim planeta”, a spus el. Calculele echipei se bazează pe un scenariu de încălzire moderată, așa cum a fost elaborat de IPCC, un grup internațional de experți în evoluția climei. Conform acestui scenariu, temperaturile globale ar crește în medie cu 2C-3C până în 2100.

Pe măsură ce fluxul de microbi în râuri, lacuri, fiorduri și mări crește, ar putea exista un impact semnificativ asupra calității apei, a explicat dr. Edwards.

„La nivel global există 200.000 de bazine hidrografice de observație care sunt alimentate de apa topită a ghețarilor și unele dintre acestea sunt medii foarte sensibile, slab dezvoltate în ceea ce privește carbonul organic și nutrienții. În altele, există o mulțime de activități economice și miliarde de ființe umane al căror trai depinde de apa care provine, în cele din urmă, din acești ghețari. Ne gândim la ghețari ca la un imens depozit de apă înghețată, dar lecția cheie a acestei cercetări este că ei sunt, de asemenea, ecosisteme în sine”, a explicat microbiologul.

Mii de microorganisme diferite se găsesc cresc pe ghețari sau stocate în interiorul acestora, a spus el, unele dintre ele putând fi dăunătoare pentru oameni. „Riscul este probabil foarte mic, dar necesită o evaluare atentă”.

Glaciologul dr. Tristram Irvine-Fynn a declarat că trebuie să ne îmbunătățim înțelegerea stării și soartei (acestor) ecosisteme. Cu o mai bună înțelegere a acestei imagini, am putea prezice mai bine efectele schimbărilor climatice asupra suprafețelor glaciare și a biogeochimiei bazinelor hidrografice.

Ghețarii sunt corpuri uriașe de gheață care se deplasează lent și care s-au format în sute sau mii de ani. Pe măsură ce planeta se încălzește, aceștia se topesc într-un ritm îngrijorător, provocând creșterea nivelului mării.

Echipa de la Universitatea Aberystwyth a estimat că această situație ar putea duce la eliberarea, în mediul înconjurător, a peste 100.000 de tone de microbi. Acest lucru s-ar putea întâmpla în următorii 80 de ani, iar numărul microbilor este comparabil cu toate celulele din fiecare corp uman de pe Pământ.

Descoperirile cercetătorilor de la Aberystwyth sunt publicate în revista Nature Communications Earth & Environment din luna noiembrie.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite