Miercuri începe vaccinarea copiilor cu vârste între 5 și 11 ani. Ce sfaturi dau medicii

25 ianuarie 2022, 19:01

România a comandat puţin peste jumătate de milion de doze de vaccin anti-Covid. Serul este cel de la Pfizer şi va ajunge pentru aproximativ 260 de mii de copii cu vârste cuprinse între 5 şi 11 ani.

Primele 114 mii de doze au fost deja distribuite în ţară, cele mai multe în Bucureşti.

Micuţii vor fi imunizaţi în 220 de centre de vaccinare special amenajate pentru ei.

La Cluj părinţii pot alege între 7 astfel de locuri sau pot apela şi la medicii de familie care au solicitat doze pentru cei mai mici dintre pacienţi.

Medicii recomandă vaccinarea copiilor și pentru a reduce apariţia complicaţiilor după trecerea prin boală. Chiar dacă au făcut o formă ușoară de Covid.

Cei mici vor primi două doze de vaccin la o distanţă de trei săptămâni. Cantitatea de ser este o treime din cea administrată adulţilor.

În cazul în care apar reacţii cum ar fi roşeaţa braţului însoţită de durere sau şi febră, chiar părinţii îi pot trata pe cei mici.

Medic Valeria Herdea: Puteţi să daţi Paracetamol, puteţi să daţi un pic de Ibuprofen şi puteţi reduce aceste fenomene. Hidrataţi copilul şi supravegheaţi-l. Nu plecaţi după vaccin nici la mall, nici la cumpărături. Încercaţi să mergeţi acasă să puneţi o compresă rece pe locul injecţiei, hidrataţi copilul şi supravegheaţi-l şi o să fie totul în regulă.

Aproximativ 3500 de copiii cu vârste între 5 şi 11 ani sunt deja programați dar imunizarea se poate face și prin simpla prezentare la un centru special dedicat copiilor.

În Romania, 1,2 milioane de copii între 5 și 11 ani sunt eligibili pentru vaccinarea anti-Covid. Autorităţile speră ca măcar 20 % dintre ei să primească serul.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă