Mii de credincioși se închină deja la racla Sfintei Parascheva. Municipiul Iași e în scenariul roșu, măsuri de protecţie pentru pelerini
06 Octombrie 2021, 16:56 (actualizat 06 Octombrie 2021, 19:12)
(actualizat 06 Octombrie 2021, 19:12) | Știrile TVR

Mii de credincioși au venit deja la Iași, la cel mai mare pelerinaj ortodox din țară, de Sfânta Parascheva, deși, oficial, începe vineri. Iașiul este în scenariu roșu, iar masca este obligatorie și in exterior. Însă unii pelerini nu au ținut cont de asta.

În municipiul Iași, masca a devenit obligatorie și în exterior, după ce orașul s-a apropiat de 7 cazuri de covid la mia de locuitori.

Pelerinajul începe vineri, dar sute de pelerini stau deja la rând să se închine la moaștele Sfintei Parascheva. Mulți au uitat de mască. Alții încă nu cred în existența virusului care a ucis peste 38 de mii de români.

De teama restricțiilor sau a aglomerației, credincioşi din țară sau de peste hotare au venit de câteva zile, în număr mare, să se închine la racla Sfintei.

Reprezentanții Mitropoliei susțin că, în aceste vremuri grele, pelerinajul este o necesitate pentru credincioși.

Slujba de hram, de pe 14 octombrie, va avea un public restrâns.

Potrivit unei hotărâri a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, Iașiul intră în carantină de weekend. Asta înseamnă că persoanele nevaccinate nu pot să-și părăsească domiciliul între orele 20.00 și 5 dimineața. Totuși, potrivit autorităților locale, pelerinilor nevaccinați nu li se aplică acestă restricție.

Măsurile de protecţie pentru pelerinajul din acest an includ organizarea fluxulului de credincioşi pe culoare bine stabilite, distribuirea de dezinfectanţi şi desfăşurarea manifestărilor religioase exclusiv în aer liber.

Reprezentanţii Mitropoliei au anunţat că la pelerinaj se va ține cont de purtarea măștii și de distanțarea fizică a credincioșilor.