Militarii români, 19 ani în Afganistan. Transmisiuni în direct și reportaje speciale la TVR

17 august 2021, 20:31

„- Salut, ce faceți?

– Bine, salut, salut!”.

Este salutul în limba română al unor copii din Afganistan. Unul dintre puținele momente în care ordinea și pacea păreau să garanteze sacrificiul făcut de militarii noștri după ce, în 2002, România trimitea în Afganistan primele trupe.

Tot atunci, TVR își începea misiunea jurnalistică în una dintre cele mai fierbinți zone de conflict ale lumii.

În 2004, România devenea membră NATO. Un an mai târziu, țara noastră conducea pentru prima dată o misiune militară internațională.

Cu fiecare an, numărul militarilor români din Afganistan a crescut, iar operațiunile au devenit mai complexe și mai periculoase.

În 2009, militarii noștri dislocați la Qalat și Kandahar primeau mulțumirile unei țări întregi de la președintele României, care a mers în Afganistan. Atunci, Traian Băsescu a evocat memoria celor căzuţi la datorie.

România este printre puţinele ţări din NATO care au trimis în Afganistan forţe speciale. Misiunea luptătorilor de elită am aflat-o în exclusivitate la TVR.

Bine pregătiţi, militarii români au câștigat respectul și încrederea colegilor din NATO, lucru amintit și de Klaus Iohannis în timpul vizitei în Afganistan din 2016.

După aproape două decenii, România și-a retras trupele din Afganistan.

Ultimii 140 de militari români au revenit acasă în urmă cu aproape o lună. Momentul a fost marcat la București printr-o ceremonie specială.

Din 2002 și până acum, țara noastră a trimis 32 de mii de militari în Afganistan. 29 dintre ei și-au pierdut viața, iar alți peste 200 au fost răniți.

Pentru cei 19 ani de război, România a plătit peste 600 de milioane de euro.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă