Miniștri, experți militari și în diplomație, înalți oficiali ai NATO, reuniți la București. Problema securității la Marea Neagră, dezbătută la „Black Sea and Balkans Security Forum”

5 septembrie 2020, 22:25

Ucraina este îngrijorată de intenția Federației Ruse de a organiza un amplu exercițiu militar în regiunea Caucazului, în septembrie.

Ca răspuns, autoritățile de la Kiev vor să organizeze, tot în septembrie, un exercițiu similar, la care să participe și forțe NATO.

Ministrul ucrainean al Apărării a declarat că vrea o colaborare mai bună în plan militar cu România și cu celelalte țări ale Alianței Nord-Atlantice.

Andriy Taran, ministrul Apărării din Ucraina: „Rusia, nici măcar să nu-ţi treacă prin cap să-ţi extinzi zona pe care ai invadat-o. Să nu te mai gândeşti vreodată să încalci reglementările dreptului internaţional. Şi acesta este un mesaj foarte important, pe care Rusia trebuie să-l înţeleagă din acest exerciţiu pe care îl desfăşurăm în luna septembrie„.

Potrivit ministrului ucrainean, rușii vor să mărească efectivele militare în Crimeea de peste două ori în următorii 5 ani.

Intensificarea prezenței militare ruse la Marea Neagră este un motiv de îngrijorare și pentru România.

Nicolae Ciucă, ministrul Apărării: „NATO trebuie să apere Bucureştiul şi Sofia așa cum trebuie să apere Lisabona sau Bruxelles. Doar pentru că circumstanţele geopolitice din zona Mării Negre fac misiunea NATO de aici mai dificilă, asta nu înseamnă că această regiune poate fi trecută cu vederea„.

Gen. (r) Philip Breedlove, fost comandant general al NATO în Europa: „Trebuie să ne reamintim că acestea sunt ape internaționale pe care trebuie să le folosească țările riverane Mării Negre și trebuie să ne exercităm dreptul să fim în aceste ape. Pregătirile noastre pentru a răspunde acestor provocări necesită capacități aeriene, terestre și navale„.

Problema securității la Marea Neagră a fost dezbătută pe larg în cadrul „Black Sea and Balkans Security Forum”. TVR a fost partener media al evenimentului.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite

Cele mai citite pe aceeași temă