Ministerul Finanţelor a împrumutat 7,9 mld. lei de pe piaţa internă şi 2,5 mld. euro de pe extern

Ministerul Finantelor
Ministerul Finantelor
2 decembrie 2020, 10:54

Ministerul Finanţelor s-a înţeles cu băncile la licitaţiile cu titluri de stat în lei, împrumutând în noiembrie mai mult cu 2,8 mld. lei faţă de nivelul programat. Pentru luna noiembrie Trezoreria Statului avea planificate împrumuturi de pe piaţa internă de peste 5 mld. lei.

Însă la licitaţia pentru titluri de stat în euro de pe piaţa locală din noiembrie, cererea băncilor a fost mai mult decât dublă faţă de nivelul programat, dar Ministerul Finanţelor nu a împrumutat nicio sumă în condiţiile în care nu s-a înţeles cu băncile în privinţa dobânzii, considerând nivelul inacceptabil.

Eşecul licitaţiei în euro pe piaţa internă venea după ce în aceeaşi săptămână Ministerul Finanţelor ieşise pe pieţele externe şi împrumutase 2,5 mld. euro, la a patra emisiune de bonduri externe din 2020.

Împrumuturile totale ale statului prin bonduri externe din 2020 sunt de 8,8 mld. euro şi 3,3 mld. dolari.

De pe piaţa internă, de la începutul anului până acum, Ministerul Finanţelor a împrumutat aproape 2,3 mld. euro. La finalul lunii octombrie statul a luat de la băncile locale suma record de aproape 1,65 mld. euro, cea mai mare valoare la o singură emisiune de titluri în euro pe intern.

 

 

 

sursa mediafax

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite