Ministerul Mediului a lansat în toamna trecută un program național pentru împăduriri finanţat prin PNRR. Până acum a fost depus un singur proiect
31 Ianuarie 2023, 19:21 (actualizat 31 Ianuarie 2023, 19:21)
(actualizat 31 Ianuarie 2023, 19:21) | Știrile TVR

Sute de mașini blocate şi mii de locuitori izolați din cauza șoselelor care se înzăpezesc de la primul episod de ninsoare şi viscol. Toate acestea ar fi putut fi evitate dacă ar fi existat perdelele forestiere de protecție. Ministerul Mediului a lansat în toamna trecuta un program național pentru împăduriri finanţat prin PNRR, însă până acum a fost depus un singur proiect.

DN 22, șoseaua care leagă Râmnicu Sărat de Brăila, este cel mai vulnerabil drum național din judeţul Buzău. Din cauza poziției perpendiculare pe direcția vântului, orice viscol aduce zăpadă direct pe carosabil. Aşa s-a întâmplat şi la sfârşitul săptămânii trecute, când codul portocaliu de ninsoare a ținut DN22 închis timp de trei zile, iar comunele așezate de-a lungul drumului au fost rupte de lume.

În toamnă, pe mai multe secţiuni ale drumurilor naționale din județele Buzău si Vrancea au fost montate parazăpezi, însă acestea nu pot face faţă dacă viscolul este prea puternic. La ieşirea din Râmnicu Sărat, spre exemplu, DN 22 nu a putut fi protejat de aceste sisteme.

Un singur drum naţional din judeţul Buzău urmează să fie protejat cu ajutorul copacilor. Este vorba despre 26 de hectare de-a lungul şoselei care leagă E85 de Ialomiţa. Proiectul de împădurire aparţine Gărzii Forestiere şi a primit deja finanţare de la Ministerul Mediului.

Prin PNRR, fondurile pentru înfiinţarea de perdele forestiere sunt, însă, mult mai generoase şi pot fi accesate şi de autorităţile locale. Programul de finanţare a fost lansat în noiembrie anului trecut.

Şi alte primării aflate de-a lungul drumurilor care se înzăpezesc uşor pot aplica la programul de finanţare. Deocamdată, însă, interesul este scăzut.

95 de milioane de euro sunt disponibili pentru înfiinţarea de perdele forestiere prin PNRR. Finanţarea pentru plantare, întreţinere şi completarea puieţilor este integrală. Pentru exproprieri, banii trebuie alocaţi de autorităţile locale.