Ministerul Mediului avertizează că se vor înregistra noi depășiri ale indicilor calității aerului. Calmul atmosferic împiedică masele de aer să circule, iar poluanții sunt reținuți la sol

17 februarie 2022, 12:41

Avertizare mai puțin obișnuită din partea Ministerului Mediului, după poluarea masivă din ultimele zile din Capitală, când senzorii rețelelor care monitorizează calitatea aerului au înregistrat depășiri cu 700% a indicelui PM 2,5, respectiv cu 400% pentru PM 10. Specialiștii ministerului au tras un semnal de alarmă și au avertizat că se vor înregistra noi depășiri ale indicilor calității aerului.

Ministerul a anunțat în același timp că va intensifica în perioada următoare controalele.

În zonele joase de relief din sud estul țării, inclusiv în Capitală, este posibil să se înregistreze un nivel mare al poluării și în zilele următoare.

Ministerul Mediului spune că vremea este cauza acestor depășiri ale indicilor calității aerului. Calmul atmosferic împiedică masele de aer să circule pe orizontală, iar inversiunea termică face ca poluanții să fie reținuți la nivelul solului.

Coordonatorii reţelelor de monitorizare a calităţii aerului admit că și factorii climatici pot contribui la amplificarea poluării. Dar susţin că trebuie eliminată cauza: dacă sursele poluării ar fi identificate și stopate, vremea nu ar mai avea ce influența.

Particulele foarte mici precum PM 2,5 și PM 10 sunt foarte nocive pentru sănătatea oamenilor: provoacă, în timp, cancer pulmonar, boli respiratorii sau cardio-vasculare.

Potrivit estimărilor Agenţiei europene pentru mediu, în România, mor prematur anual 29.000 de oameni din cauze asociate poluării.

Costul social este cel mai mare din Europa, 1800 de euro pe cap de locuitor pe an, în Bucureşti fiind de 3004 euro pe cap de locuitor pe an.

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite