Miniştrii Apărării din Rusia şi Turcia au discutat despre acordul privind exportul de cereale ucrainene

Cereale Ucraina
Cereale Ucraina
31 octombrie 2022, 20:34

„Părţile au discutat despre suspendarea de către Rusia a punerii în aplicare a acordurilor asupra exportului de produse agricole dinspre porturile ucrainene”, a anunţat pe Telegram Ministerul Apărării rus, fără a furniza mai multe detalii.

Ministrul turc Hulusi Akar i-a spus lui Serghei Şoigu că Moscova ar trebui să revină asupra deciziei sale de a-şi suspenda pe termen nedefinit participarea la acest acord.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a exprimat luni dimineaţa angajamentul ţării sale de a menţine acordul privind exporturile de cereale din Ucraina, în pofida retragerii Rusiei din acesta.

Acordul semnat pe 22 iulie la Istanbul, cu Rusia şi Ucraina, care a permis exportul a peste nouă milioane de tone de cereale şi produse agricole este supravegheat de un Centru Comun de Coordonare (JCC), găzduit de Istanbul.

Rusia a anunţat sâmbătă că îşi suspendă participarea la acordul ce asigură continuarea exporturilor de cereale ucrainene, vitale pentru aprovizionarea alimentară a ţărilor sărace, după atacul cu drone care a vizat în timpul dimineţii nave ruseşti în Crimeea.

Rusia şi Ucraina sunt printre cei mai mari exportatori alimentari din lume şi o blocadă rusă a transporturilor de cereale din Ucraina a provocat o criză alimentară globală la începutul acestui an.

 

Urmărește-ne pe Google News

Ultima Oră

Cele mai citite